КултураОбществоРегионални

С Валя Балканска и Петър Янев се хванахме на „Нашенско хоро“

Зоя Станкова

%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%beСамоков безспорно е един от градовете, чиито сърца силно туптят за духовността. Градовете, в които се усеща пулсът на културата, на изкуството, на родното. Притегателен център за различни по вид събития и хора.
На 12 ноември, в зала „Арена Самоков“, се проведе третото издание на Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ – Самоков 2016, който се организира от школа за народни танци “Sun Dance”, със съдействието на Община Самоков, общинско предприятие „Маркетинг в туризма и туристическата дейност“ и Областна управа Софийска област.
Фестивалът е от събитията, включени в есенния културен календар на град Самоков, а с всяка изминала година интересът към фолклорното събитие нараства. От 36 танцови състави на първото издание на събитието, тази година бройката им надхвърли  55, с над 1500 участници от различни краища на страната. Регламентът от предходните години се запази същият, с единствената разлика, че за първи път имаше  „общо хоро”. Фестивалът протече в два етапа: на първия етап съставите се представиха с две хора по избор, а на втори етап – „общо хоро”.
Самоков беше представен от фолклорен танцов ансамбъл „Самоков,, танцова формация “Палакарийче” и танцов състав “Росица”.
Уважаемото жури, в лицето на Никола Колев – председател и членове: Благовеста Калчева и Стефан Йорданов, имаше нелеката задача да оцени изпълненията на танцовите състави.

%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be2 %d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be
Специалните гости на събитието – Валя Балканска и Петър Янев с изпълненията си, очаквано вдигнаха залата на крака. С нестихващи аплодисменти, участниците и публиката имаха честта да изпеят заедно с големия глас на българския фолклор Валя Балканска „Хубава си, моя горо“.
Наградите от третото издание на Национален фолклорен фестивал „Нашенско хоро“ бяха връчени от кмета на Община Самоков –Владимир Георгиев, който на свой ред благодари на участниците и на гостите на Самоков за всеотдайността към българското и им пожела още много любов към родното, здраве и успехи.

Награда за най-автентично хоро в първи етап – ТК „Воденица“ – за Хоро от хасковско.
Награда за най-стилно хоро в първи етап – ФТА „Самоков“ .
Награда за най-емоционално изпълнение в първи етап – „Цоковци“ – София.
Награда за най-добра обработка и композиция – второ хоро– ШНТХ „Македонска хубост“.
Награда за най-технично изпълнение – второ хоро – „Търновска царица“.
Награда за най-емоционално изпълнение – второ хоро – „Български огън“.
И съответно във втори етап:
Награда за най-емоционално изпълнение на „Чичово хоро“ във втори етап – ТК „Седеф“.
Награда за най-технично изпъленение на „Чичово хоро“ във втори етап – „Хоро“ – Козлодуй.
Награда за най-стилно изпълнение на „Чичово хоро“ във втори етап – КНТ „Веселяци“.
Награда „Нашенско хоро“ 2016 – „Севдице“.
Награда откритие на фестивала – ДТШ „Драгоман“.
Награда на кмета – ТС с.Миланово – за хорото „Ситно по старешки“.
Специалната награда на организаторите отиде при група „Гайтани“, сборна група от Пловдив, София и Самоков.

%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be-2
Гост-водещи на събитието бяха Зоя Станкова и Рангел Вангелов, които внасяха допълнително цвят и настроение сред препълнената зала.
Съпътстващо мероприятие на „Нашенско хоро“ беше подредената във фоайето на зала „Арена Самоков“ изложба на местните занаятчии, на която бяха представени произведения от различни занаяти – ножарство, медникарство, имаше подредени гоблени, шевици, бижута и прочие.  Участие в празника взе и Народно читалище “Младост-2003” с изпълненията на Маргарита и Мартина Бочеви и на танцовата формация към читалището.
Ясно е и, че „Нашенско хоро“ следващата година ще се проведе на 11 ноември.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close