Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Със стихове на самоковски творци и китарен звън на талантливи деца отбелязахме Деня на поезията и музиката

Анна Манова

Със стихове на самоковски творци и китарен звън на талантливи наши деца премина 1 октомври – Международния ден на поезията и музиката в Самоков. Празникът беше отбелязан в една от залите, намиращи се на втория етаж на Военния клуб /ДНА/. Организатори на събитието, което събра в едно пространство красиви стихове и приятна музика, са читалище „Младост – 2003”, Младежкия дом и новосформираното Сдружение на писателите – Самоков.

„Първи октомври е ден, посветен на изкуството и се отбелязва в целия свят. Идеята му е кой каквото изкуство владее да го показва пред своята публика. За нашата страна на този ден е и началото на читалищната учебна година”, с тези думи председателят на читалище „Младост – 2003” Лилия Шуманова постави началото на празничната програма. След нея с поздрав към присъстващите се включи и отговорникът на Младежкия Дом Латинка Щъркелова, която припомни, че Международният ден на поезията и музиката се чества от 1974 година в над 120 страни. Тя подчерта, че 1 октомври е Ден на възрастните хора, празнуват архитектите и не на последно място е храмов празник на Девически манастир „Покров Богородичен” в Самоков. Тя даде думата на председателя на Сдружението на самоковските писатели Васил Лазаров, който обобщи, че между поезията и музиката съществува симбиоза, защото в поезията има музикалност, както и в музиката се усеща поезията. Двете заедно достигат по-лесно до сърцето и докосват най-тънките струни на душата.

В празничната програма със свои изпълнения на акустична китара се включиха талантливите музиканти от „Акустика”, под ръководството на Христо Христов. Те изпълниха както познати мелодии, така и някои индивидуални „измислици”, както сам се изрази Христов. Впечатляващо беше включването на Стефания Николова, която е част от вече основното звено на „Акустика”. Тя се изяви със своя авторска мелодия, която предизвика бурни аплодисменти от страна на присъстващите. Между изпълненията на китара прозвучаха стихове на местни автори – Васил Софин, Райна Бакрачева, Иван Ненов, Василка Войнова, Христо Христов, Петя Пейчева, Яна Василева, Владимир Кабрански. Част от произведенията бяха изчетени от Ния Малчева и Димана Тодорова, които са част от сътрудниците на Младежкия дом, бяха подготвили награди и изненади.

Заключителната част на програмата беше поставена от изпълненията на Маргарита Бочева, Марина Бочева, Натали Николова и Кристиян Трифонов, които са част от ДМФ  „Камбанки” към читалище „Младост”. Организаторите се разделиха с обещание празникът да се повтори и другата година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close