Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Със “Седмица на българщината” посрещат Великден учениците от Ярлово

Анна Манова

Седмица, посветена на българските традиции и обичай организираха колективът и учениците от ОУ „Васил Левски”, село Ярлово. Идеята е да се обърне поглед към всичко родно и наше, а децата да почувстват духа на идните светли празници, участвайки активно в различните дейности.

Началото беше поставено на Велики понеделник, с участието на малчуганите от подготвителната група. Със своите изпълнения те успяха да създадат великденско настроение. Програмата продължи и на следващия ден, когато чрез мултимедийна презентация учениците се запознаха с традициите и обичаите, съпътстващи красивите пролетни празници Лазаровден, Цветница и Великден. Всички единодушно споделиха, че семействата им спазват по-голяма част от показаните обичаи. Третият ден от Страстната седмица бе отреден за боядисване на яйца. Това е едно от най-любимите занимания на децата. Тогава те успяват да проявят въображение и да покажат най-доброто, на което способни. Активно участие в обагрянето на яйцата взеха учениците от началния курс. Изпъстрените от детските ръце яйца те подариха на възрастните хора в Дома в село Ковачевци. В допълнение на това учениците стоплиха сърцата на домуващите с много песни и стихотворения, посветени на празника. И с обещание да се срещнат пак. Истинска атракция за учениците от прогимназията бе боядисването на голямото великденско яйце, превърналата се през последните години в традиционна празнична  украса на Самоков.

Краят на поредицата от инициативи бе поставен на Велики четвъртък. На този ден специални гости в училището бяха представителите от певческа група „Ярловска кита”, с ръководител Георги Манов. С песни и хора всички си пожелаха светли празници. И се разделиха с надежда да има повече хубави събития, които да ги събират на едно място и да са повод за усмивки и топли спомени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close