Регионални

Състоя се първата работна среща за планинския туризъм в Министерството

Анна Манова

ваняНа 14 юни в Министерството на туризма се проведе първата организационна среща, свързана с развитието на планинския туризъм в страната. В нея взеха участие над 43 души, ангажирани в различни сфери на туризма, бизнеса, специалисти от федерацията по ски и федерацията по планинско катерене. В работната група участват също и представители на нашия регион – зам.- кметът по туризъм Люба Кленова, председателят на Агенцията за регионално развитие на Рила – Иванка Вукова, член е и Сия Шехтанова в качеството си на номинирана от Националното сдружение на общините, Веска Томова – председател на Сдружението на хотелиерите в Боровец и Нели Сандалска – „Бороспорт АД”.

Тази група, създадена от специалисти в сферата на туризма, е събрана в следствие на становище, внесено в Министерство на туризма от страна на водещите зимни курорти в България и техните концесионери. „Основният въпрос е свързан с разширяването на ски зоните и как това може да се случи възможно най-лесно, без да се променя устройството на територията. Идеята на тази среща, която беше повече организационна в своята същност, е да се направят промени в Закона за туризма, така че той да бъде по-адекватен и по-действен по отношение на планинския туризъм. Но това нещо касае и другите министерства. Има отговор от страна на Министерството на околната среда, с който още не сме запознати. Тази група има за цел да работи по посока на развитието на планинския туризъм. А Законът да не бъде изолиран и обсъждан само на бюро, а да е обвързан с теорията и опита на хората на терен. Ако по някой въпрос има неразбиране и неподготвеност от страна на членовете в работната група, ще бъдат привлечени и експерти отвън, за да се постигнат максимални резултати”, обясни пред „Самоков 365” зам.-кметът на туризма в Самоков Люба Кленова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е дала краен срок за нови становища и предложения, свързани с промяната в Закона до 30 септември. До тогава периодично ще се провеждат работни срещи в Министерството, като следващата такава е насрочена за 11 юли.

„Всички членове в така съставената работна група изявяват желание за консенсус, но то се вижда, че това е трудно постижимо, защото интересите на всички са различни. Опасенията са, че трудно ще се работи в такава голяма група”, заключи Иванка Вукова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close