Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Съставът на Борислав Искрев с второ място от Международен фестивал в Охрид

 

Анна Манова

Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков“ се представи отлично на македонска сцена и се завърна с второ място от Международния фестивал „Дни на българската култура, фолклор и традиции в Охрид“, провел се между 29.06 – 03.07.19 г. Целта му е да популяризира традиционния български певчески и танцов фолклор в разгара на туристически сезон в северномакедонския град. Фестивалните дни включват богата културна програма, изложба с български фотографии на автентични носии, кръгла маса на тема “Фолклорът на Балканите” с участието на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Северна Македония.

Това е четвърто издание на фестивала и първо участие на тази сцена на нашите танцьори, под ръководството на Борислав Искрев.Те представиха Самоков на 1 юли, като изиграха традиционни шопски и пирински танци.

Събитието е организирано от дружеството за култура АРТ „Вивенди“ Северна Македония, Фондация „ЖАР С“ България, Нов български университет, Сдружение „Македоно – българско приятелство“ и с подкрепата на Посолството на Република България в Република Северна Македония. Изданието се проведе под патронажа на външния министър на България, г-жа Екатерина Захариева.

В рамките на два фестивални дни по пет часа фолклорни и танцови формации от цяла България – Бургас, Оряхово, Шумен, Плевен, Първомай, Дулово, Лом, Самоков и др,. представиха най-добрите си местни танци и вокални изпълнения. Над 500 любители на българския фолклор съдействаха за популяризирането му в красивия Охрид на сцената на „Долни сарай“.

„Организацията на фестивала беше много добра, а конкуренцията -изключително силна. Доволни сме от представянето си. Имаше много добри колеги от Шумен и Плевен“, подчерта ръководителят Искрев.

Съставът донесе поредно отличие за Самоков и за творческото семейство на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, към което се числи от началото на годината. ФТА „Самоков“ се готвят за предстоящите Чакърови тържества, а през август ще вземат участие в XIV Фолклорен фестивал „Струма пее“, организиран от Община Невестино.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close