ОбществоРегионални

Състави от Говедарци в „Сърцето на Граово”

Самоков 365

Над 100 изпълнители и над 50 състава пяха песни и виха кръшни хора на поляните край манастира  „Св. св. Козма и Дамян” в с.Гигинци по време на второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово”. Сред участниците в надпяването и надиграването бяха самодейни колективи от Пернишко и Кюстендилско, както и самоковските представители от НЧ „Христо Ботев – 1928” – с. Говедарци. На сцената се изявиха ЖПГ с ръководител Иван Машов и ДЮТС „Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров. Над 30 000 души се насладиха на изпълненията и се веселиха с Росица Пейчева по време на почивката. Голяма атракция се оказа състезанието по поясна борба. На поляните се сбориха 49 участници, а с голямата награда – агне си тръгна 29-годишният Димчо Димчев. Куп красоти на гостите предложи Алеята на занаятите, изпъстрена и с изобилие от традиционни биохрани.

„Представихме екологично чистите продукти, храните, произведени по естествен начин от местни ферми и манастирски стопанства, природните средства, добивани от лечебни билки и растения, туристическия потенциал и красотата не само на Граово, но и на областите Мрака, Знеполе и Краище, също части от Шопско” – сподели Ирена Соколова – председател на организационния комитет и областен управител на Перник на финала на събитието като добави, че всеки миг от събора ще остане незабравим и изпълнен с цвят, звук, ритъм и добро настроение.

 

По покана на Соколова ученици от Националното училище по приложни изкуства „Св. Лука” в София рисуваха и показаха творбите си в двора на манастирския комплекс. Самоковските участници, които се завърнаха с грамоти и също останаха удовлетворени от пребиваването си в Граово. „Много сме доволни”, коментира секретарят на НЧ „Христо Ботев – 1928” – Спаска Костова. В края на събора организатори, публика и участници се разделиха с пожелание за нови срещи и щастливи от факта, че за пореден път вековното богатство от традициите, културата и българския фолклор беше представено подобаващо.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close