ОбществоРегионалниСамоков

Съставите от читалище „Младост – 2003” отпразнуваха Лазаровден

Анна Манова

На 31 март съставите от читалище „Младост – 2003” отбелязаха празника Лазаровден. Превърна се в традиция талантливите деца, заедно с председателя на читалището Лили Шуманова и хореографа Станислав Крумов, да подготвят празнична програма. Тя се състоя пред входа на спортна зала „Арена”, от страната на река Искър.

В началото на тържеството Шуманова припомни за чудото, разказано в Евангелието – за възкръсването на един от най-верните спътници на Исус от Назарет – Лазар. А след това направи кратка препратка за празника. Лазаруването е само за момичета обратно на коледуването, което е само за момчета. Лазарка трябва да стане всяка девойка, на която и предстои да се омъжи. В този ритуал се съобщава, че момичето е станала девойка, готова за сгодяване. Лазарките берат цветя за венци, които ще плетат за Цветница. Пременени в носии, окичени с венчета и кошнички в ръка, те тръгват из селото като пеят и танцуват. А от своя страна стопаните ги даряват с пресни яйца и монети. Именно на Лазаровден момците са искали ръката на своята избраница.

Началото на празничната програма беше поставено от малката певица Марина Бочева, която изпълни: „Цъфнало цвете шарено”. Със северняшки танц се включиха най-малките от танцовата група към читалището. По-големите танцьори изпълниха китка от ръченици и други популярни български хора. Изключително вълнуващи бяха изпълненията на „Полегнала е Тодора” и „Вечерай, Радо”, в дует от двете братовчедки Маргарита и Марина Бочеви. Акапелното изпяване на „Притури се планината” от страна на Маргаритка, изпълни пространството и предизвика аплодисменти от страна на присъстващите. Редуваха се песни и танци. С песента „Заспала е Ружка” се изяви и Натали Николова, която е една от най-добрите певици сред скиорите и най-добрата скиорка сред певиците. Триото от страна на Кристиян, Мария и Натали беше едно от последните вокално изпълнения. Празникът завърши с танц от страна на големите момичета, които бяха поставили на главите си красиви венци с цветя. А на финала тези венчета, заедно с намислени желания, се изхвърлят в течаща вода, в случая заплуваха в река Искър.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close