ОбществоРегионални

Съдбата на пътя Самоков – Дупница: ремонт или обжалване?

Темата за лошото състояние на пътя Самоков – Дупница не излиза от актуалност. Пътят е компрометиран и осеян с дупки. Един от последните примери за пътни инциденти в същия участък е от началото на месец май /05.05/, когато тежкотоварен автомобил се обърна в неврологичния участък на село Клисура в следствие на лошата настилка. А на 20 май тази година се навършва една година от масовия протест на самоковци, във връзка с лошото състояние на пътя. През тази година единственото, което беше направено е частично изкърпване на опасни участъци. На мястото им отново зеят огромни дупки. Един от основните поети ангажименти от страна на Валентин Милушев, още с встъпването си в длъжност като народен представител, беше да се водят разговори и да се намери начин да се реши дългогодишният проблем със състоянието на пътя Самоков – Дупница.

 В края на месец март депутатът от ПП ГЕРБ Милушев зададе писмено въпрос към министъра на регионалното развитие Николай Нанков във връзка с довеждащата пътна инфраструктура до курорта Боровец и Самоков. Самоковският народен представител Валентин Милушев споменава, че зимният сезон приключва, но не липсват туристи, които искат да посещават Боровец и през летния период. Той подчертава, че републиканският път Дупница – Самоков не притежава необходимата носимоспособност, има пропаднали настилки и деформирани участъци. Интензивността на движението е висока и по направлението минават голям брой тежкотоварни превозни средства. Милушев набляга и на другия път, който е в незадоволително състояние, третокласният път Ихтиман – Самоков. Там мероприятията по изкърпването на новопоявили се дупки и почистването на окопи не са достатъчни да се осигури нормално движение. В тази връзка питането на депутата от ГЕРБ е дали министерството ще осигури необходимите средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2018 г. за изпълнение на ремонтни дейности по двата пътя, които са довеждащи до Самоков и Боровец.

Отговорът на министър Николай Нанков е от 12 април 2018 г. Той споменава, че е запознат с лошото състояние на пътя Дупница – Самоков.

  „На финала сме на тръжната процедура за избор на изпълнител. Осигурили сме финансирането. Ако няма обжалвания по поръчката, строителните дейности могат да стартират още през тази година. Веднага след подписване на договора с избрания изпълнител започваме ремонта. Знам, че положението е много зле. Затова и миналата година включихме участъка в списъка за финансиране и чакаме да мине тръжната процедура”, обясни министър Нанков пред екипа на „Самоков 365”. За третокласния път Самоков – Живково – Ихтиман в отговора от страна на министъра пише, че се планира в началото на 2019 г. да е налице готов и одобрен проект, след което ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител. Ако няма обжалвания, изпълнението на обекта може да стартира през следващата година.

За участъка от второкласния път Дупница – Самоков от 42 км до 78 км, с дължина 32,5 км, попадащ на територията на областите Кюстендил и София, има изготвени технически проекти за рехабилитация и частична реконструкция. Отсечката е включена в списък за кандидатстване по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020. Не е одобрен за финансиране и най-вероятно обектът ще се финансира от бюджета на АПИ  до края на годината. В края на 2017 г. бяха обявени обществени поръчки  за строителство и строителен надзор за Лот 28 път II 62 Клисура – Самоков, с обща дължина от 15 км. Стойността на строителството е 15 597 950 лв. с ДДС, а на строителния надзор – 540 000 лв. с ДДС.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close