ЗлободневноРегионалниСамоков

Съветниците от БСП с питане към кмета за разходите на ток и газ в общината

„Самоков 365“

Всички общини в България са изправени пред трудната ситуация как да платят сметките си за ток и газ. Причината е драстичното им покачване. Това накара кметовете на много общини да прибягнат до по-крайни мерки за икономии като спряха уличното осветление.

В тази връзка групата общински съветници от БСП отправи питане на сесията през януари /27.01.22 г./ към кмета Георгиев относно цените на горивата и електроенергията и как това ще се отрази на общинския бюджет, след като бюджетните разчети не предвиждат такова драстично повишение.

„Повишаването на електроенергията и газта е най-новото предизивкателство пред местните бюджети и общините. В края на 2021 година месечните разходи за ток и газ са се увеличили тройно. Все повече общини обявяват режим на уличното осветление. Тези разходи се покриват от данъчните приходи, които в нашата община не са се повишили“, подчерта Георгиев.

В изготвената от кмета справка стана ясно, че за декември месец 2020 г. разходите за природен газ на пет общински имота възлизат в размер от 9 288 лв. За сравнение през декември 2021 г. за същите обекти сметката за газ достига сумата от 33 380 лв. Ръстът е 3,6 пъти. Не е по-различна ситуацията и с разходите за електроенергия. В края на декември 2020 година сумата за ток на община Самоков е в размер на общо 50 622 лв., а за декември 2021 г. е 153 704 лв. Това е ръст в размер на 3,2 пъти. Увеличението на уличното осветление е 2,9 пъти.

„Към настоящия момент общината успява да разплаща разходите за ток и газ, защото има реализирани икономии от различни разходни пера. По отношение на уличното осветление картината щеше да е по-различна, ако през 2016 година не беше реализиран проект за подмяна на уличните лампи в цялата община. Тогава бяха поставени общо 6 852 лампи. След този проект от 2016 до 2021 година общината закупи и монтира 1702 броя енергоспестяващи улични осветителни тела. Благодарение на тях имаме по-ниско потребление“, обясни кметът.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close