ИнтервюОбществоПолитикаРегионални

Съветникът Васил Зашкев: „Община Самоков се управлява съвместно от БСП и ГЕРБ”

Самоков 365

Бюджетът е най-важният документ и инструмент за работата на всяка община. Очертава финансовата рамка, която показва какво най-общо ще се върши през годината и по какъв начин се планира изразходването на средствата. Обсъжданията и приемането му често стават арена на сблъсъци и коментари. Всеки тълкува разпределението на публичните финанси през призмата на собствената си камбанария. Никога не може всички да са доволни напълно, но все пак е важно да се намери пресечната точка между желанията на възможно най-голям брой хора. Почти единодушно, с 25 гласа „за” бюджетът на Община Самоков в размер на 38 345 898 лв. беше приет. Единственият, който гласува против беше съветникът Васил Зашкев. В разговор след проведеното заседание той сподели мотивите за това свое решение.

Г-н Зашкев, какви мотиви надделяха, за да не подкрепите бюджета при гласуването?

Бюджетът е огледалото за управлението на една община. От 10 години ГЕРБ и БСП управляват съвместно Самоков. Най-показателните примери затова са свързани именно с приемането на бюджета, който е рамката за работата на общинската администрация. Ще ви цитирам един пример, който даде президентът Румен  Радев /избран от партията на кмета Георгиев/ по отношение на Парламента. Така, както той заяви, че Парламентът се е превърнал в нотариат за узаконяване на решенията на министър-председателя Борисов, така на местно ниво ОбС-Самоков е превърнат в нотариат, който узаконява идеите на кмета Георгиев и БСП.  Всички знаем, че Общинският съвет е този, който би трябвало да задава дневния ред в управлението на една община. За съжаление в Самоков той се е превърнал в придатък, който гласува само докладните, внесени от кмета. Ние видяхме показателни примери като този, че има количествено-стойностна сметка само за един училищен двор, но на основата на това КСС се предвиждат и други средства. Видяхме, че в този бюджет има заложени 1 млн. и 400 хиляди за плочки в центъра. Той се ремонтира вече 4-5 години и постоянно се наливат средства. Предвижда се вземането на кредит от близо 700 хил. лв. за депото за отпадъци. Там също продължават да се наливат средства без сериозна аргументация. Това са пари на самоковските данъкоплатци, които се формират от местните приходи и основно наше задължение като общински съветници е да определим как да бъдат похарчени те. Моето мнение, че колегите общински съветници подходиха недостатъчно отговорно по отношение разходването на тези средства. Както казах и на сесията, сега беше моментът да се помисли за една стратегия, свързана с управлението на Община Самоков. Като цяло, както обикновено за съжаление липсва ясна философия и стратегия за развитието на Община Самоков. Липсва цялостна визия и приемственост за развитието на града и селата.

Кое може да се открои като положително в бюджета?

Положителните неща като цяло са, че е по-голям. Твърдо съм убеден обаче, че общинската администрация умишлено е заложила по-малко средства в приходната част, за да може след това да ги изразходва без санкция от Общинския съвет. Това, че има средства се дължи на фактори, свързани с географското положение, наличието на вилни зони, постъпления от туристически данък. Този голям бюджет е въпреки ръководството на Общината.

Това ли е което Ви накара да гласувате против предложения бюджет?

А малко ли е? Това, че има нерегламентирани харчове на милиони левове, включително за бордюрчета на парк „Ридо” при положение, че има по-належащи нужди в общината. 22 от селата нямат канализация. В много от тях цяло лято или частични периоди няма вода. Оправданието, че ВиК експлоатира водопроводните и канализационни системи не може да е резонно. Най-малкото, защото ОбС под натиск гласува едно решение да влезем в създадената ВиК асоциация  с мотива, че ще участваме в програми за инвестиции. До момента не сме участвали в нито една. Кметът сега казва, че няма програми, по които да участваме. Тогава не знаеше ли, че няма да има? Ами опитите за създаване на Общинско ВиК? Затова работиха много видни самоковци, някои от които вече не са между живите. Те бяха поставили една чисто самоковска кауза на преден план, независимо и пренебрегвайки политическите си убеждения. Това беше показателно  затова как може да има чисто местни цели, които да отговарят на интересите на самоковци. Времето категорично показа, че само с показност не става. Когато преди три години говорех, че една Община не се управлява само с градинки, плочки и фасада това вече е видно. От броя на хората, дошли при обсъждането на общинския бюджет, които изразиха подобно мнение се вижда, че съм бил прав. Друг е въпросът, че всичко, което беше казано на общественото обсъждане и предложено не залегна никъде в бюджета. Това за сетен път показа какво е отношението на управляващите към мнението на гражданите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close