ОбществоРегионалниСамоков

Събраха 7100 лв. от благотворителна кулинарна изложба за семейства с репродуктивни проблеми

Анна Манова

Благотворителна кулинарна изложба за единадесета година организираха членовете на ГЕРБ – жени и старейшини в Община Самоков. Събитието, което се превърна в традиция, е насочено в помощ на семейства с репродуктивни проблеми и се провежда навръх Деня на родилната помощ, познат повече като Бабинден.

Над 130 кулинарни изкушения очакваха своите благодетели, които откупвайки се превръщат в дарители, съпричастни към благородната кауза. Тази година се включиха и две самоковски училища – кулинарният клуб към ПГ „Константин Фотинов“ бяха подготвили няколко ястия, а със средства подпомогнаха от колектива на НУ „Станислав Доспевски“. От името на организаторите Гиргина Рангочева изрази своята благодарност към всички участници, проявили своето чувство на емпатия. Тя направи и кратка равносметка за развитието и значението на инициираното от тях събитие.

Особено успешна е кампанията през последните няколко години. През 2018 година успяват да съберат 3000 лв., 2019 се оказва още по-успешна, а сумата удвоена /5960 лв./. През изминалата година от събраните близо 6000 лв., 2400 лв. са разпределени на десет новородени деца и зс последното бебе на предходната година. Останалата част от сумата е дарена на три семейства с репродуктивни проблеми. Биляна Очушка пък донесе благата вест, че кампанията е помогнала на едно от семействата миналата година и те вече се радват на своята 8-месечна дъщеря – Дария.

Народният представител Валентин Милушев изказа своята благодарност към всички фирми и частни лица, припознали кампанията като лична кауза и осъзнали нейната значимост. Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе“ и партньор на събитието,  също изрази своето удоволствие за поредна година да е част от събитието и пожела повече семейства да усетят радостта от това да прегърнат своето бебе.

По традиция бе отдадено и заслуженото на екипа на родилното отделение на МБАЛ – Самоков, които на този ден имат празник. Жените от фолклорна група „Веселие“ към читалище „Просвета“, село Марица, възпроизведоха ритуала за празника с традиционните наричания за плодородие и берекет. Те символично измиха ръцете на гинеколозите и акушерите, сред които бе и началникът на отделението д-р. Пламен Спасов. В програмата взеха участие още танцовата и певческа група към НЧ „Младост – 2003“.

Всички артикули от кулинарния базар бяха предложени на търг. В ролята на водещ на наддаването бе журналистът Станимир Бакалов. Тази година събраната сума успя да „бие“ рекорда на миналата. 7100 лв. ще бъдат дарени в помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Специални гости на събитието бяха народният представител Станислав Иванов, Иван Миховски от Троян, Радослава Чаканова от Дупница, д-р. Красимир Събев от Смолян, Даниела Димитрова от Добрич, Валентин Милушев, Радина Вълчева от „Искам бебе“, зам.-кметът Люба Кленова, управителят на МБАЛ –Самоков д-р. Красимира Ковачка,  общински съветници и членовете на местния Ротари клуб.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close