Регионални

Събитията, които ни очакват през годината на петела

Анелия Балабанова

 

Вече сме официално в 2017г. – годината на огнения петел, според китайския календар. Прогнозите вещаят, че навлизаме в период, в който много проблеми ще се разрешат. Както се пееше в една песен: „дано, ама дали”. Няма лошо обаче човек да е настроен позитивно и да вярва в утрешния ден, че той ще ни донесе незабравими моменти и много поводи за усмивки. Предстоят ни дни, изпълнени с предизвикателства, за някои от които даже и не подозираме. Други вече отдавна са заложени в календара.

 

В глобален план 2017г. е обявена за международна година на устойчив туризъм за развитие, съгласно резолюция на Общото събрание на ООН. Отбелязването й като такава има за цел да насърчи  разбирателството между нациите по света, да се осъзнае  богатото наследство на различни цивилизации и да се уважават  ценностите на различните култури, като по този начин се допринася за укрепване на мира в света. Само след броени дни и месеци ние, българите, освен нов президент ще имаме и нов еврокомисар. На хоризонта се задават и предсрочни парламентарни избори – поредните, които трябва да отметнем.

 

В исторически план 2017 г. е свързана с годишнината, която се навършва /120 г./ от голямото наводнение в Самоков през 1897 г. Същата година е осветена новата сграда на Горското училище в Чамкория. Друго знаменателно събитие с адрес Самоков е отбелязването на 115 години организирано туристическо движение. На 18-ти май 1902 г. са положени основите на ТД „Рилски турист”. Първи председател на самоковските туристи е д-р Стамов. Още в първите години на съществуването му се изгражда известната в града ни Туристическа градина. Скоро след това се създава организация на Юношеския туристически съюз в Самоков. През 1925 г. е изградена и първата хижа „Мусала” – трета поред в страната.  В края на 50-те години председател на туристическото дружество е Велчо Велчев.  През годините продължават да се строят хижи и заслони. В момента легловата база, която стопанисва самоковското дружество е около 700.

 

Няма как да не се отбележи подобаващо и 20-та годишнина от създаването на галерия „Масларски”. За това време тя е дала поле за изява на много именити творци. В нея са правени изложби на неповторимите Наум Хаджимладенов, Христо Йончев – Крискарец, Васил Захариев, Александър Миленков, Слави Генев, Георги Белстойнев, Павел Францалийски, Васил Чакъров. Наред със самоковските автори, галерията запозна самоковската публика и с големите имена на българското изобразително изкуство – Свилен Блажев, Милко Божков, Стоян Цанев, Цанко Панов, Светлин Русев,  Георги Трифонов, Таня Горанова, Георги Божилов – Слона и други.  От 1997 г. до 2016 г. в галерия Масларски са открити около 125 изложби. Това са само малка част от проявите, заложени в историческия и културен календар на общината. Със сигурност следващите 365 дни ще бъдат наситени и с изобилие от спортни събития, а дай Боже и успехи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close