ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Сформираха състава на Общинския съвет

Анелия Балабанова 

Анна Манова

Първата сесия на новия Общински съвет се състоя на 28 ноември. Тя започна с полагане на клетва от страна на инж. Петър Георгиев, водач на листата на „Самоковци за Самоков“, който отсъства на официалното поставяне на подписите върху клетвените листа, провело се на 11 ноември в салона на читалище – паметник „Отец Паисий“.

Така броят на общинските съветници е 29. От тях шест човека са от квотата БСП, осем от ПП ГЕРБ, шест са представителите на ОБТ/ Български лейбъристи/, трима са от квотата на „Самоковци за Самоков“ и по двама човека има от ДПС, ВОЛЯ и Евророма. Председател на ОбС е Мая Христева. Тя обяви, че сформираните групи са три – ГЕРБ с председател Александър Кроснев, БСП – Николай Кокалов и “За Самоков” , която включва представителите на ОБТ, ВОЛЯ, Евророма.

В залата присъстваха кметът Владимир Георгиев, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова. Отсъстваше третият зам.- кмет Васил Сайменов, за който се коментира, че е освободен от длъжност заради навършване на пенсионна възраст.

Водеща точка от дневния ред на първото заседание на местния парламент бе изборът на заместник – председатели на ОбС. Обсъдени бяха четири предложения  – инж. Петър Георгиев, д-р. Ивалина Тендафилова, Александър Кроснев и Любомир Лобутов. С мнозинство от гласове, единодушно бе избрана Трендафилова да заеме тази позиция, най-много гласове след нея събра Любомир Лобутов, който е първи мандат в Общинския съвет /ОБТ/ и представителят от ПП ГЕРБ Александър Кроснев. Петър Георгиев не получи необходимата подкрепа от останалите съветници.

Следваща точка бе утвърждаване на броя на членовете и състав на постоянните комисии. До този момент всяка една от тях е била петчленна. Николай Кокалов, от квотата на БСП, предложи част от комисиите да завишат броя на членовете си на 7 души, като аргументът му бе че работата на някои от тях е по-натоварена. Това предложение бе подложено на гласуване, но не получи одобрение и комисиите останаха с по петима представители.

За председател на комисията за бюджет и финанси бе избрана Надка Янакиева от ГЕРБ, а членове са Петър Георгиев, финансистът и управител на банков клон в Самоков Дончо Зашев /БСП/, счетоводителката Евгения Коцова /ГЕРБ/ и Ангел Немов /ОБТ/.

В комисията за законност, обществен ред и общинска собственост председателската позиция бе гласувана на адвокат Емилия Атанасова от ГЕРБ. Тук бяха предложени шестима членове. Сред тях бе Александър Методиев – Сали, който не получи подкрепа от останалите съветници да бъде част от тази комисия. В нея са Спас Кордев /ВОЛЯ/, Мая Христева /ОБТ/, Николай Кокалов /БСП/ и Асен Славчев от Евророма.

В ПК по устройство на територията и екологията бяха предложени шестима съветници – Христо Кочов /ГЕРБ/, Цветелина Джелепова /ВОЛЯ/, Александър Методиев /ДПС/, Емил Николов /ОБТ/, Асен Славчев и Николай Кокалов. Тук отново отвод на Сали бе даден от останалите. За председател бе избран Емил Николов, по предложение на Мая Христева. По този начин тя му върна жеста да стане част от правната комисия.

В комисията по здравеопазване и социална дейност попаднаха Мартин Мартинов, Спас Кордев, Ангел Немов, Евгения Коцова и д-р. Ивалина Трендафилова, която бе избрана за председател. Учудващо в състава й не намери място другият лекар и общински съветник с опит д-р. Димитър Панев. Той изобщо не беше предложен.

Ваньо Тодоров оглави комисията по европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика. В нея той ще работи заедно с Радослав Христов /БСП/, Цветелина Джелепова, Чавдар Йорданов и Мартин Мартинов.

За културата, образованието, младежките дейности и спорта ще отговарят – председателят Михаил Михайлов /БСП/, Ели Георгиева /БСП/, Миролюба Ташова /ГЕРБ/, Християн Попов /ОБТ/ и Александър Методиев /ДПС/.

Слаб интерес в сравнение с останалите предизвика комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и тази по въпросите за разпореждане и възстановяване на земеделските земи. Начело на първата застана Александър Кроснев и останалите попълнения са- Васил Благоев /ГЕРБ/, Ели Георгиева /БСП/, Ангел Немов и Йордан Сугарев. Председател на комисията, касаеща разпореждане и възстановяване на земеделските земи, ще бъде Васил Благоев, в нея са още Дончо Зашев, Любомир Лобутов /ОБТ/, Йордан Сугарев.

Един от първите казуси, по които ще трябва да се произнесат новите съветници е изборът на съдебни заседатели за Районен съд в Самоков. Срокът изтича след един месец. Предстои разглеждане на документите, подадени от кандидатите.

 

Related Articles

One Comment

  1. “За председател бе избран Емил Николов, по предложение на Мая Христева. По този начин тя му върна жеста да стане част от правната комисия.” “Пременил се Илия, па у тия” – по нещастен Общ.съвет не сме имали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close