ОбществоРегионалниСамоков

СУ „Отец Паисий” отбеляза своя патронен празник в навечерието на 1-ви ноември

„Самоков 365“

В навечерието на 1-ви ноември Средно училище „Отец Паисий” почете своя патрон с тържество в салона на Читалището.

Самоковското училище с гордост носи името на създателя на „История славянобългарска”. На читалищната сцена оживя образа на Паисий Хилендарски. Урок по родолюбие изнесоха учениците, като си припомниха имената на будители.

Денят на народните будители е отбелязан за пръв път неофициално в Пловдив през 1909 г. Тогава инициатори са група пловдивски учители. Това е един спонтанно възникнал празник, който много скоро се превръща в национално събитие. Ден, в който се чества паметта на всички български просветители, книжовници, писатели, революционери и родолюбци и се отдава почит на онези заслужили българи, за които Родината е била върховен идеал.

Първи ноември е патронен празник на училището, което носи името на Отец Паисий и с презентация бе представен животът, делото му, и неговата „История славянобългарска“.

„Горди сме, че години наред нашето училище носи името на такава светла личност“ – заявиха водещите и представиха гостите на тържеството. Директорът на училището Лиляна Минкова поздрави присъстващите и с гордост представи постигнатите отлични резултати на учениците в национални и международни изяви. Народният представител Валентин Милушев поздрави училищното ръководство, както и учениците за празника, и за множеството завоювани отличия. Временно изпълняваща длъжността кмет на община Самоков Люба Кленова също поздрави ученици и учители като заяви, че тези резултати са постигнати с труда на всички и благодари за това и пожела бъдещи успехи.

Празникът продължи с богата литературно – музикална програма, която започна с песен, посветена на народните будители, изпълнена от Вокалната група към училището. Последваха стихове и още много песни и танци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close