Обща категорияРегионалниСамоков

СУ „Отец Паисий” и още 25 училища в страната са част от иновативна пилотна програма

Анна Манова

Самоковското училище СУ „Отец Паисий”, заедно с още пет учебни заведения  от София – град и Софийска област се включват в програмата „Училища за пример”. Училищата ще подобряват управлението и преподаването си с иновативна пилотна програма.

Участниците в първия випуск на програма „Училища за пример“ са 26 и са избрани след отворена покана за кандидатстване и прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. Избраните училища са от 15 области на страната с разнообразен профил и контекст – различни по големина населени места, брой учители и резултати на външни оценявания. Сред тях са и шест училища от София област и София – град. Екипите на  софийските 106 ОУ „Григорий Цамблак”, 40 СУ „Луи Пастьор”, 75 ОУ „Тодор Каблешков”, 192 СУ „Христо Ботев” в Бистрица, Професионална гимназия по транспорт „Н. Й. Вапцаров” в Сливница и самоковското СУ „Отец Паисий” са вече част от първия випуск на новата програма „Училища за пример” на фондация „Заедно в час”. Програмата е двугодишна и ще подкрепя учебните заведения да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик.

В рамките на двете години и развитието на програмата това ще позволи да се проследи въздействието на прилаганите практики и доколко те са ефективни за различните училища. Програма „Училища за пример“ се състои от две неразделни части: курс „Лидерство в училище“ и допълнителни курсове по избор на училището, свързани с различни методи на преподаване. Всеки курс включва работа по част от конкретен училищен проект, надграждащи обучения и менторска подкрепа. Програмата е наследник на успешната Академия за лидери в образованието на Фондация „Америка за България“ и стъпва върху натрупания през годините опит в обученията на екипа на „Заедно в час“.
Участието в обученията и менторската подкрепа са безплатни за училищните екипи.

Първото обучение за училищните екипи ще се проведе в рамките на две седмици от 24 август до 4 септември. В него ще вземат участие над 100 представители на управленските екипи в 26-те училища. Това включва директори, зам.-директори, главни и старши учители и други учители, избрани от училищата. Сред темите на първото обучение влизат принципите на разпределеното лидерство или как повече хора могат да мислят и поемат отговорност за качеството на преподаване и учене в училище. Училищните екипи ще работят още върху развитието на разбирането си за Професионалните учебни общности като лидерски групи от учители, които заедно обсъждат и помагат за споделянето и подобряването на преподавателските практики в цялото училище. Освен обучения за лидерските екипи в рамките на програмата училищата ще преминат още през менторска подкрепа, която се осъществява от опитни учители, директори и образователни експерти. Менторите ще посещават училищата и ще им помагат при изпълнението на заложените цели по време на цялата програма. Всички те са възпитаници на програма „Нов път в преподаването“ на „Заедно в час“ и “Академия за лидери в образованието” с опит в обучението на учители.

Обученията в програмата са създадени от екипа на „Училища за пример“, в който основните експерти са Кристина Николова и Симеона Маринова. В разработването им са участвали и външни консултанти и експерти в образованието като д-р Рита Санчез Гонсалез и д-р Александра Томас от Колумбийския университет в Ню Йорк.

От мерки за безопасност обучението се провежда изцяло онлайн, като всеки ден са предвидени видеоконференти сесии и самостоятелна работа по 4 часа на ден. За обучението ще бъде използван метода на обърнатата класна стая, като участниците предварително се запознават с предоставени материали и ресурси, а по време на самите срещи обсъждат и работят по прочетеното. В програмата се включени още и различни принципи на учене чрез преживяване.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close