Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Сурвакарска група от Батановци гостува в Самоков за Поклади

Анна Манова

С музика и добро настроение беше даден стартът на традиционното отбелязване на Сирни заговезни в Самоков. От три години купата в града е позиционирана на пешеходния мост на „Лаго”, над Спортното училище. Тази година беше поставено осветление и ограждение около високата над 6 метра купа. А около нея горяха по-малки огньове.

Изненада за присъстващите беше участието на сурвакарската група от Батановци, които гостуват за първи път в града ни. Те поздравиха гостите и жителите на Самоков като им пожелаха здраве, семейно щастие и успех. След това поднесоха на кмета Георгиев поздравителен адрес. „Да изгоним лошотията и взаимно да си дадем прошка. Да запазим чисти човешките си отношения”, беше основното послание от адреса. Групата от Батановци изигра един обичай, познат за техния район. Той се изпълнява на 13-14 януари, свързан е с благославяне за здраве и берекет във всеки един дом.  Всички роли в него се изпълняват от мъже, което го правят още по-колоритен. В обичая присъстват невеста, младоженец, свекър и свекърва. Играят се хора, венчават се младоженците, орисват се с близнаци. Всичко това беше озвучено от множество чанове.

Кметът Георгиев отправи приветствие към гостите и жителите на Самоков. Думите му бяха обърнати към утвърждаването и почитането на празниците. Градоначалникът поиска прошка от самоковци за всичко, за което не е имал време да свърши, или е обещал и не го е сторил. „Празниците трябва да ги почитаме, защото те ни подсказват какво трябва да направим. След годината, която за едни е била весела, за други – трудна, на Сирни Заговезни е време ние да погледнем кой какво е свършил и какво не, да се обърнем вътре към душите си, защото най-човешкото е да поискаме прошка. Така и аз искам прошка. Сигурен съм, когато сме вярващи и сме обърнати към празниците и традициите и Господ ще бъде с нас”, каза Георгиев. След това беше запалена купата. А сурвакарите от Батановци поканиха всички присъстващи на пъстро българско хоро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close