ОбществоРегионални

Стъпка по стъпка…с Мария Ицова

Анелия Балабанова

Стъпка по стъпка, излизащо от клишето на известния едноименен американски комедиен сериал е поредното предизвикателство, което художничката Мария Ицова отправя към самоковци. „Всеки може да рисува, стига да открие това призвание в себе си” – категорична е тя. Арт обученията, които организира набират все по-голяма популярност и при тях всичко се случва стъпка по стъпка. „Като видиш една картина и започваш да мислиш – откъде да почна, какво да направя” – споделя Мария Ицова. С помощта на снимки показва етапите, през които трябва да премине, докато стане завършена картината.„Извън всичко друго е много забавно, защото моята цел е да бъде нещо като арт терапия, а не просто урок по рисуване. Има една модерна дума – фасилитатор и аз съм точно това – човек, който се опитва да пресъздаде по лесен и достъпен начин нещата. Изпускате си четката, тя се търкаля по платното и неусетно се появяват едни борчета” – разказва още художничката.

Всеки може да нарисува нещо, стига да е усвоил основните тънкости – как да държи четката, плавните движения, придаващи въздушност на изображението и ред подобни дребни, но изключително важни детайли. По думите на нашата събеседничка това не е никак сложно, защото за всеки елемент си има определена четка. Когато знаеш каква да е консистенцията на боята, каква четка да използваш, нещата се получават почти от самосебе си. Темите ги подбира сама, при това много внимателно. За да се случи картината, тя трябва да бъде лесна за изпълнение. Да съдържа максимум от пет до осем стъпки, които да бъдат постижими и технически лесно извършени. Изключително важно е да се работи с хубави материали.

За момента има интерес към тази своеобразна арт терапия, която завършва с картина – подходяща за подарък или като част от интериора в дома. „Сега сме се приютили в Синята къща, защото там е много хубаво. Атмосферата е стимулираща и творческа. Това е училище, а за всички е хубаво да се върнат в училище от време на време”. Такива арт обучения обаче биха могли да се проведат на всяко едно място като всеки един желаещ може да се запише и включи в тях. По този начин да се впусне в ново и разтоварващо занимание, което може да се възприеме и като вид бягство от ежедневието. Двата часа минават като пет минути, успокояващо, откъсващо и през цялото време мисълта си почива.

Рисуването си остава голямата страст за талантливата Мария, въпреки разностранните интереси и занимания, на които се е посвещавала през годините. Включително и йога. Категорична е, че за да нарисуваш нещо, то задължително трябва да те развълнува и да го заобичаш като го погледнеш. Очертава се ударен завършек на годината, а срещите насаме с изкуството продължават и през 2019 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close