Обща категорияОбществоСамоков

Стрийт арт фест Самоков – 2018 завърши с празничен концерт

Жанета Димитрова

На 11 май /петък/ се проведе официалният концерт, който постави край на третото издание на Стрийт арт фест Самоков. Той се състоя на площад „Захарий Зограф“, като участие в него взеха талантливите млади хора на Самоков. По традиция той отново беше посветен на Деня на Европа.

За трета поредна година фестивалът на уличната култура в продължение на повече от месец, реализира различни инициативи – работилници, спортни, екологични мероприятия, градски дизайн и прожекции на филми. Носи името  на най- лесния начин за комуникация, а именно „уличната култура“. Целта му е  да обедини  младите хора в града, чрез творчество и размяна на идеи и виждания. Стрийт арт фест се организира от фондация „СИЙД” и Хъба, с подкрепата на Община Самоков. Началото на различните активности беше поставено в началото на април и даде старт на редица почивни дни, изпълнени с културни мероприятия. Тази година броят на работилниците и събитията беше значително по-голям от предходните две години. Различните работилници запознаха самоковските младежи с необятния свят на ръчно направените неща, с това как да направят най-добрата снимка и как от подръчни средства могат да изработят интересни и забавни неща. Специални гости бяха Таня Михайлова, позната на самоковци с изложбата си – „Пейзажи по склоновете“ и фотографът Борис Павлов. В младежкото мероприятие се включиха и талантите от Destructive Creation, които направиха инсталация, в която включиха името на града и един от основните символи – Самоковото.

Водещ на финалното мероприятие беше талантливата изпълнителка Елена Несторова, която зарадва публиката със свои изпълнения. За доброто настроение на присъстващите и за да „размети” надвисналите тежки облаци се погрижи  DJ O.J. Програмата откриха най-малките участници от балетната школа към читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“, с ръководител Ралица Стоянова.

„България е част от голямото европейско семейство и смятаме, че този празник трябва да бъде посветен на младите хора. Тези, които трябва да приемат и прегърнат идеята за свят без граници, свят на безкрайните възможности и в същото време да кажем – дерзайте и покорявайте висоти и върхове, бъдете деца на света, защото поривът на младостта не познава ограничения и препятствия. Но винаги в сърцето си се връщайте тук – във вашето родно място, защото няма по-хубаво от дома“, отправи  своето приветствие към всички присъстващи зам.-кметът Люба Кленова.

Гъвкавите девойки от „Кати денс“, с ръководител Катрин Митрева, претвориха магията на танца и заслужиха аплодисментите на публиката. Елена Несторова постави начало на музикалните изпълнения, последвана от познатите на по-младата аудитория – Grime kit, Жлъч и YBBY. Концертът завърши с добро настроение, музика и лек пролетен дъжд.

 

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close