Слайд категория

Страхотно представяне на BoroBoard на World Rookie Tour, Франция

borobord 1Треньорът на националния отбор по сноуборд – свободен стил Христо Ахтаподов, ще ни разкаже за впечатленията си и преживяването от двете състезания (слоупстайл и халфпайп), на които взеха активно участие нашите млади надежди Петър Гьошарков, Валентин Миладинов, Борислав Стоянов и Михаела Варошкина от СК „Бороборд – Самоков” и  Камен Петров и Константин Славов от Клуб Пампорово-ТРС.

На 29 януари, отборът потегля за Франция и след 22-часово пътуване пристигат в невероятно красивия и ексцентричен курорт Авориаз. Той е разположен до най-високия европейски връх Монблан. „Най-много ни впечатли самото място, на което е разположен курортът. Цялото придвижване в него се осъществява само със ски или сноуборд. За да отидат до магазина, хората се пускат със ски и се прибират с покупките си до хотелите с лифт”- разказва треньорът Христо Ахтаподов и продължава – „Състезанието започна с тренировъчен ден. Паркът беше конфигуриран доста креативно, имаше разнобразие от три линии, но мащабите не бяха фрапантни за нас. Тренировката протече под моето ръководство и на колегата Богдан Кабасанов. Времето беше прекрасно, комуникацията между нас и състезателите беше чудесна, в рамките на няколко ръна децата усетиха трасето и започнаха да повишават сложността на триковете си и надграждаха ръновете си. Направихме и кратка тренировка на халфпайпа, който беше идеално шейпнат. Децата се справиха чудесно, имайки предвид размерите на съоръжението”.

На следващия ден започва квалификацията в дисциплината слоупстайл. Всички момчета карат на най-голямата линия, която е сладната – double kink rail, down rail 10m, rocket box, kicker 16m, spine, quater pipe 4m. Момчетата успяват да покажат най-доброто от себе си, което съвсем логично довежда до отличното им класиране при тежката конкуренция с школите от Западна Европа.

В категория гром (до 15 години) Камен Петров излита с огромен bs air на спайна и грабва 4-то място. Борислав Стоянов с красивия си бекфлип зае 5-то място. Константин Славов благодарение на излитането си с невероятна амлитуда и след перфектно приземняване на bs540 се класира на 9-то място. Валентин Миладинов показа завидни технически умения на парапетите, но малко не му стигна за финалите и остана 19-ти. Михаела Варошкина представи своят максимум на средната линия, но с 6-тото си място не успя да влезе във финалите.

Петър Гьошарков в категория руки (15-19 години) лепва супер чист и креативен рън, с който впечатляване само участниците, а и съдиите и така си потвърди мястото в първата десетка за следващия ден – финалите.

Финалите ни посрещнаха със снеговалеж и доста лошо време. Тъй като за нашите състезатели това беше първият старт за сезона, появата на всички странични фактори оказа влияние върху психиката им. Все пак, те успяха да покажат високото ниво на подготовката си и да дадат най-доброто от себе си. Камен Петров затвърди 4-то си място и във финала. Константин Славов се придвижи с 2 места напред и остана 7-ми. Борислав Стоянов си повиши ръна в тренировките, но не успя да го представи в самите финали и остана на 13-то място. Петър Гьошарков също по време на тренировките се представи по-добре от самото състезание, но все пак успя да се предвижи с 3 места напред и остана 7-ми в крайното класиране, което е доста сериозен успех!”, разказва Ахтаподов.

Състезанието в дисциплината халфпайп протича много прогресивно за нашите карачи. Те успяват да изградят уменията си по време на самата тренировка, имайки предвид, че не са карали на такова съоръжение този сезон.

В категория гром най-доброто представяне е на Боби с огромни ерове и стабилнo fs540, това го довежда до 9-то място. Камен се класира на 10-то място, благодарение на стабилни ерове и на двете стени. Вальо прикючва на 12-то място с красиво fs360. Коце се класира 16-ти и Мики стана отново 6-та.

След състезанието отборът продължава с тренировката на халфпайп, за да се възползва максимално от това съоръжение, до каквото състезателите нямат достъп в родината си.

В дисиплината слоупстайл Пепо и Боби влязоха във финалите  без никакви проблеми. Вальо и Михаела и те се представиха добре, но за малко не им стигна да се класират. В самите финали Пепо направи доста силна серия и взе 7-мо място. На Боби не му лепна ръна и стана 13-ти. И техните съотборници от националния отбор репрезентираха добре, Камен взе финално 4-то място и Коце 7-мо място. А в дисциплината халфпайп нашите момчета продължиха и на края Пепо и Боби взеха 9-то място, всеки в своята категория.От треньорския екип изказваме огромното си удовлетворение от представянето на децата. След дългия път наобратно, заредени с положителна енергия и нова мотивация, продължаваме тренировъчния процес по родните ни паркове и с нетърпение чакаме следващите стартове!”, обобщи Христо Ахтаподов.

Националиният ни отбор в момента тренира в Пампорово. Условията там са перфектни със добре шейпнати скокове и идеално подредена линия. Този лагер ще послужи за подготовка преди нашите момчета да заминат за състезанието от серия World rookie tour Италия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close