Култура

Стоян Доспевски пя от сърце на юбилея си! Едно момче на 50!

dospevskiАнна Манова

Зоя Станкова

 

***

“Отвори ми да се сгрея,
вино с теб да си налея,
с думи, дето все подтискам,
прошка аз да ти поискам.”
***

 

Празник. Юбилей. Концерт. Една от онези вечери, когато усещаш пулса не само на сърцето си, но и този на хората около теб, както и на самия салон. Една от онези вечери, вечерите с душа.

Стоян Доспевски беше изключително искрен на сцената и определено си личеше, че прави нещо, което наистина много обича. В една от песните си той сам го заявява кратко и ясно „Не разменям чувства за измама, друг да бъда – просто смисъл няма!”.

От сцената се разнасяше чувство и попиваше в публиката и в салона, които бяха погълнати от артистизма, силното присъствие на сцената и гласа на Стоян Доспевски – момчето на 50. Момче, започнало да пее през 1994-1995 година. Започнало от къде добре, къде не толкова добре приетия стил „чалгата”, защото в тези години тя е в периода на възхода в развитието си.

Не на шега на първи април той отпразнува едно поредно свое пълнолетие, а публиката беше гост на неговия личен празник. За да го уважат сред присъстващите, бяха негови съученици, а от първия ред му се радваха най-скъпите му жени – една от красивите му дъщери Миряна и неговата майка. Като едно от затрогващите изпълнения беше това на песен, посветена специално на майка му. На нея певецът едва сдържа сълзите си. И макар в една от песните си да пее, че най-хубавото лято си отива, присъстващите близки и приятелите му пожелаха от сърце най-хубавото да предстои в следващите 50!

Песните, които изпя на коцерта са по музика на Максим Златанов и Пламен Велинов, а текстовете основно на Тодор Анастасов.  Изпълнена бе и песен по текст на Димитрина Божилова, която се нарежда сред любимите на Стоян Доспевски. Всъщност, освен, че ги изпълнява изпълнителят също сам пише някои от текстовете и музиката си.

Наред със старите песни, които трупат връз себе си години и спомени, но остават млади за хората, за първи път на живо Стоян Доспевски изпя „Една жена в Бургас ме чака”, последната му песен, която сподели, че е записана едва три дни преди концерта.

Хумористката от предаването „Сите българи заедно” – Зоя Колева допринесе със значителна доза смях за иначе изпълнената с настроение и спомени вечер.

В празника се включиха с няколко народни хора и танцьорите от фолклорна формация „Рилска китка” при Народно читалище „Михаил Дашин”, село Драгушиново.

 

Цветя и подаръци на изпълнителя бяха поднесени от Стоян Пашов – председател на Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, от Виолетка Павлова – директор на Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови”, от 7 „б”, 11 „в” и настоящия 1 клас на бившето училище „Борис Хаджисотиров”.
Цвете на артиста поднесоха и от Дома за стари хора като наред с пожеланията си искрено споделиха от сцената: „Едно цвете от много хора, които Ви обичат!”.
Димитрина Божилова пък поднесе в прибавка към пожеланията си една малка овца, защото тази година е годината на овцата, като вкара и хумор в изказването си: „Той е овен и има нужда от овца.”.

Концертът на Стоян Доспевски се състоя със спонсорството на „Гюнкин-текстил”, механа „При Соте” и ресторант „Градинката”.

Всъщност хубаво би било да вметнем тук, че думи много, дела малко, както винаги. Защо? Защото нещо в тази прекрасна вечер, подарена на самоковци, липсваше и това съвсем не бяха настроението и зарядът, а общинските кадри.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close