Обща категорияРегионалниСамоков

Стопанинът на „Св. Пророк Илия“ в Алино Иван Малканов: „Давам курбан за 10-годишнината на параклиса и се отказвам“

Анна Манова

Този юли се навършват 10 години от възстановяването на параклис „Св. Пророк Илия“ в село Алино. Той е издигнат на мястото на стара църква, разрушена от турците и е дело на местния жител Иван Малканов.

Параклисът се намира на малко възвишение и създава усещането, че стои закрилнически над селото и неговите жители. С много вяра и упование в Господ Малканов, който има кръвна връзка със селото, но от дълги години не живее в него,  съгражда със собствени усилия святото място. Параклисът е изографисан от самоковския художник Бойко Павлов, а дърворезбата е дело отново на местен майстор – Стефан Банчев.

За храмов празник е избран 20 юли, Илинден. На този ден вече десетилетие инициаторът Иван Малканов раздава курбан за здраве. И тази година няма да е изключение. Малканов е подготвил вкусен овчи курбан, който преди да бъде даден на местни и гости, ще бъде осветен от отец Любомир.

„Откакто е създаден параклисът в Алино давам курбан. Тази година е юбилейна и може би вече е време да предам на някой друг тази функция. Навлизам в години и си мисля че е редно с това дело да се заеме нов човек. Не ми е тежало през годините да стопанисвам параклиса. Направил съм всичко със собствени средства, усилия и не на последно място от все сърце. И въпреки многократните кражби всичко съм обновявал отново. Още в началото моето желание бе параклисът да бъде отворен за посетители 24 часа и когато човек има нужда да запали свещ и да се помоли да го направи. Няколко жени се грижат за него, добре се справят. Но вандалските прояви не спират”, споделя с нескрито огорчение Малканов.

През годините манастирът „Св. пророк Илия” е бил ограбван многократно. Обект на посегателство са били свещници, килимът, 8-килограмовият месингов кръст и дори камбаната. Всичко е възстановявано, за да може параклисът да функционира и да посреща миряни. Остава въпросът: Защо някой краде от храм?

Но огорчението на Малканов днес надделява пред желанието му да бъде в центъра на събитията около превърналия се в традиция празник по Илинден. На 74-годишна възраст усеща, че усилията му не са оценени от хората и тези, които с лека ръка рушат, всъщност излизат победители. В началото е воден от своето желание да съгради още едно място в село Алино, което да бъде сборен пункт на добри хора с чисти помисли. Писал е писма до кмета с искане да бъде направен асфалтов път до параклиса, а в долната му част да има място за паркиране на коли. По този начин мястото става достъпно както за местните, така и за гости и преминаващи. Но това, което реално вижда е съвсем различно.

„Срещал съм публикации, в които са изброени всички параклиси и манастири в околността. Но никъде не фигурира „Св. пророк Илия” край Алино. Все едно не съществува. Десет години не са малък период от време. Тази година за последен път ще дам курбан на Илинден. Искам някой достоен човек да продължи тази традиция и да го прави от сърце, както аз до сега”, споделя Малканов.

Курбанът ще бъде раздаден от 12:00 часа тази събота в двора на параклиса. Инициаторът кани всички да уважат празника и да си вземат от вкусната гозба за здраве. Малканов ще продължи да се грижи за параклиса, но без да се ангажира с организиране на празник и курбан.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close