ОбществоРегионални

Столичната община ще управлява крепостта “Урвич”

Самоков 365

Столичната община ще стопанисва крепостта “Урвич”. Процедурата по прехвърлянето на обекта за управление от държавата на общината е на своя финал. Известно е, че това е един от емблематичните обекти, разположени по пътя между Самоков и София. В началото на IV век крепостта се превръща в стратегически пункт на Искърското дефиле.

Археологическите проучвания на обекта започват преди 50 години – през 1969 г., под ръководството на проф. Димитър Овчаров. На територията на крепостта са разкрити археологически останки от бойна кула, част от крепостните стени и от църквата “Св.Илия”, която е част от манастирски комплекс, съществувал и в османския период.

От 2011 г. археологическите проучвания се изпълняват под научното ръководство на археолози от НАИМ на БАН. След приключването на процедурата и обнародване на решението, взето от  Министерски съвет ще бъдат предприети нужните действия за продължаване на проучванията на крепостта и постепенното й превръщане в любимо място за разходки и туристическа атракция в околностите на града. При последните бяха открити нови артефакти, даващи непозната досега светлина върху българската история и по-специално за значението на “Урвич”, не само като чисто отбранителна военна крепост, но и като малък средновековен град, който е имал огромно значение за целия регион.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close