Личности

Стоил Шакалов: „Винаги ще има рок под някаква форма”

stoilAнна Манова

Стоил Шакалов е от любителите на по–хард звученето в музиката. Изобщо страстта му към музиката има солидна подплата, като се започне от това, че е от семейство на музикант, премине се през свиренето на китара, пеенето и заниманието с вокален педагог и се стигне до музикалната педагогика, която следва в момента. Първите си стъпки по китара получава при Христо Христов още в ученическите си години, а след това започват и изявите на самоковската сцена. Като четири години е свирил в рок група „Превес” към Младежки дом Самоков. Изявите му на различни сцени са го срещнали с едни от големите имена в БГ рока.

За свое удоволствие записва клипове с кавъри на известни парчета, които пуска в социалните мрежи. Желанието му е да твори авторска музика и в тази посока са насочени усилията му в момента. А на тазгодишния рок фестивал, провел се за втора година в Боровец, „БороРок”, Стоил беше в свои води като водещ на събитието.

За музиката и емоциите, за рока в Рила, Стоил Шакалов пред „Самоков 365”.

Кажи ми няколко думи за връзката ти с музиката.

Израснал съм в семейство на баща музикант – Симеон Шакалов – изключително талантлив тромпетист и през цялото време с работата си ме е карал да се гордея с него. В момента уча в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – музикална педагогика.

От колко време свириш на китара?

От 8 години на електрическа и от 1 година на акустична китара. От година съм се отдал изцяло на пеене и работа с вокален педагог.

Освен, че свириш знам, че и пееш. От време на време в социалната мрежа пускаш клипчета със свои изпълнения на известни парчета, съпроводени с китара. Разкажи ми малко повече.

Харесвам да разтоварвам с нови парчета – кавъри на популярни рок и поп хитове. До момента имам записани над 35-40 видеоклипа от 2 години насам. В София репетираме с едно момиче Никол и творим авторска музика от скоро, но го пазех в тайна досега. Скоро ще направим блог и няколко студийни записа с акустични китари. Наскоро имахме и участие в клуб „Фенс” в София. Целта ни е да запишем достатъчно парчета за 1-ви албум.

Каква музика предпочиташ да слушаш и изпълняваш? Какво е за теб музиката? Коя е твоята любима банда или вокал?

Не се ограничавам от стилове – рок, поп, джаз, реге и дори българска народна музика. Изпълнявам по-скоро рок дори и поп в рок вариации. Предполагам, че са по-популярни за това. Музиката е начин на себеизразяване, а и себепознаване. С нея лесно може да се опише заобикалящата ни действителност. Любими? Нямате толкова страници за писане. Мисля че „Металика”, ”Пърпъл” и „Сабат” са основата ми, останалите са много. От българската сцена харесвам ФСБ, „Тангра”, Георги Минчев, Тома, „Кикимора”, „Ахат” , БТР, П.И.Ф., Д2, „Диана Експрес”, „Остава”… много са.

Защо се получава това, ако мога да го нарека яростно, разделение на чалга и друга музика?

Всичко е заради шоубизнеса и място под слънцето на сцената. Наскоро в един софийски рок клуб чух на живо 15 изпълнители, които правеха кавъри на световни изпълнители от ранга на Бионсе, Алиша Кийс, Бон Джоуви. Имаше около 50 човека публика. Нещо, което е наистина много жалко.

С какви хора те е срещнала музиката до този момент?

С доста популярни като – Наско от „БTР”, Данчо Караджов от „Сигнал”, Дими от „Сленг” (за жалост, който не е сред нас).

Тази година се изяви в ролята на водещ на „БороРок”, познат повече като „Рок в Рила”. Откъде дойде поканата?

Беше изключително. Поканата е от организаторите при преговорянето ми с тях да се изяви новосвормиралата се самоковската група „Неон Москито” (Алекс, Божидара, Амун и Ники) на феста. Събитието нямаше как да се състои без подкрепата на кмета Владимир Георгиев, Община Самоков, хотел „Рила”, Любослава Ярловска от хотел „Флора”, Маргарит Цонев от хотел „Ела”, ”Евроинс”, „БороСпорт”, клуб хотел „Янакиев” и хотел ”Алпин”.

Как се почувства на сцената на рока в Боровец? С кои изпълнители успя да се запознаеш?

Ами щастлив! Запознах се с всички и успях да поговоря с почти всеки един от тях, дори с Ели от „Респонс”, с която сме приятели и сме били на една сцена в клуб „Фенс”. Успях да побъбря с легендарния Николо Коцев (китара/цигулка) и Сашо (вокал) от „Кикимора”, Светльо (вокал) от „Хоризонт”, Христо (вокал) от „Зона”, красивите Деси (клавири) и Севи (вокал) от „Севи” и чаровната Ели (вокал) от „Респонс”.

Как протече събитието през твоя поглед?

С излизането на всяка следваща група ставаше все по-загряващо, докато накрая не избухнаха „Кикимора” с Николо Коцев и бандата му. Те разбиха всички ни със здравия хард рок саунд. Фестът от началото тръгна с подраняване на групите, чакахме „Севи” от Румъния, които са на второто си европейско турне, минаващо и през „БороРок”. Имаше хора, настроение, бира и емоции. „Кикимора” обраха овациите на цялата публика. Ветераните „Хоризонт” доказаха защо държат на феновете си. Група „Зона” подгряха с хитови парчета, „Респонс” направиха изключително интересна вечерта с кавъри в рок варианти, а „Севи” накараха публиката да скача. „Ти-Шоу” забиха тежък здрав тексаски рок и раздвижиха публиката. Самоковските „Неон Москито” с въодушевление на самоковски фенове и гости направиха няколко кавъра и едно авторско парче.

„Рок в Рила” имаше традиция да се случва в Бели Искър. След кратко прекъсване от миналата година се провежда на писта Червено знаме в Боровец. Къде е по-подходящото място според теб за такива събития? Бил ли си на други такива?

Нямам отношение по въпроса. По-важно за мен е, че събитието се състои въобще. На подобно събитие съм присъствал в Разлог „МотоРок” в Предела.

Какво е твоето послание към всички любители на по–хард звученето?

Без рок музиката нямаше да има свобода – свобода на личността. Вие знаете как рокът е бил забраняван. Било е трудно да намериш тази музика. В САЩ и Англия правителствата са искали да спрат рока, защото са виждали в него, че това е огромна сила, която може да възпламени хората. Човек е създаден свободен. Да, трябва да има ред, закон и червени светофари, но лично в себе си трябва да имаш тази музика. Рок музиката промени света и никога няма да си отиде. Винаги ще има рок под някаква форма. Имайте рока – свободата – в себе си.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close