Седмицата

Стипендии от фондация „Комунитас“ за ученици на СУ „Никола Велчев“

1000 STIPENDIIАнелия Балабанова

Радостни вести дойдоха за петима от възпитаниците на СУ „Никола Велчев”. Радослав Каймаканов от 10 клас печели специална стипендия в размер на 900 лева (500 лева за цялата учебна година, 400 лева кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000 с“.) от проекта “1000 стипендии” на фондация „Комунитас”. Мисията на инициативата е да създаде условия за социална мобилност и “прескачане” на социални граници, което най-ефективно може да стане чрез образованието. Проектът се стреми да създаде условия за преодоляване на интелектуални предизвикателства и на ограниченията на средата на общуване на деца с изявен интерес към образованието, както и да подкрепя развитието на талантите на изключително даровити деца. Радослав прояви знанията и уменията си в област фотография.
Други няколко момичета и момчета – Кристина Гривева, Биляна Дудова, Мартина Попова и Борислав Алексов заслужиха поощрителни награди в размер на 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000 с“.
Кристина Гривева и Биляна Дудова се представиха с есе в област философия. Мартина Попова в област психология, а Борислав Алексов в област физика и астрономия.

 

Проект „1000 стипендии” е създаден, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството и желание за бъдещо личностно развитие. Неговата цел е да открива и насърчава деца с изявени способности и интерес към личностно развитие, да оказва финансова и консултантска подкрепа и да стимулира стремеж към знание и качествена промяна в личния и интелектуалния статус на стипендианта. Друга важна насока е вглеждането в общочовешките и европейските ценности като част от интелектуалното и духовно израстване на младите хора в България.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close