Регионални

Стипендии за петима ученици на СУ „Никола Велчев”

Анелия Балабанова

Ученици от СУ „Никола Велчев” показаха, че освен в спорта се справят добре и с ученето. Изключителен успех са спечелените пет стипендии от фондация „Комунитас”. Никол Николова XII клас получи стипендия за есе по философия в размер от 700 лева. Петя Стойчева XII клас поощрителна стипендия за есе по философия в размер на 200 лв. под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000 с“. И двете изключително много съжаляват, че едва сега, когато завършват, са решили да участват. Успяват обаче все пак да хванат последния влак.

„Инициативи като тази дават голямо поле за изява, правото да изразиш своята гледна точка. Участвам за първа година, но съжалявам за пропуснатите възможности досега. Решила съм да си набавя най-вече книги и учебници, които ще са ми необходими за матурата и кандидатстването. С паричната сума още не знам какво ще правя. Определено обаче има нужда от повече такива изяви, защото те развиват младите хора. 12-ти клас е последната година, в която може да се кандидатства за „1000 стипендии”, но се надявам пред нас да има още много такива възможности” – разказва Никол. Петя пък споделя, че е решила да кандидатства три дни преди да изтече крайния срок за подаването на есетата. „Интересно ми е всичко, но се спрях на философията” – информира още тя и добавя, че с помощта на стипендията ще си набави необходимите учебници за матурата.

Освен двете момичета са отличени още Здравко Ников IX клас с поощрителна стипендия в размер на 200 лв.( под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000 с“.) за есе област география и икономика и Мартин Кирилов със 700 лв. за есе в област биология и здравно образование.

radi Радослав Каймаканов получава 700 лв. за фотография. Ради за втора година се включва в инициативата „1000 стипендии”. Средствата се изплащат за период от една учебна година. Без съмнение те ще отидат за любимото хоби – снимането, превърнало се от началото на тази година и в професия. Младият самоковски фотограф вече има и значими постижения в тази област. Две негови снимки на ултраси са включени в календар на момиче от Германия с творби от цял свят, а други разпродадени като „топъл хляб” благотворително по време на кроса, организиран в помощ на Калин Иванов. Ради не спира да мечтае и крой планове за бъдещето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close