ОбществоРегионалниСамоков

Стефан Вълдобрев, Дара, Разградската филхармония и кино под звездите на празника на Самоков

От 13 до 22 август ще се движи и туристическо атракционно влакче

„Самоков 365“

Разнообразна програма очаква жители и гости на тазгодишния празник на Самоков. Поради пандемията миналата година честванията бяха отменени.

По традиция празненствата започват на 15 август и продължават до 21 август. Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, младата изпълнителка Дара и Разградската филхармония са само част празничната програма. Нещо ново тази година е изложбата на „НаРодно везбено изкуство“, която е подредена в Художествената галерия. Наред с това за любителите на българското и традициите ще има демонстрация на място от самоковската майсторка във везането Ани Йовева. В периода 13 – 22 август ще се движи и туристическото атракционно влакче.

Началото на празненствата е на Голяма Богородица – 15 август, когато е храмовият празник на Митрополитската църква. От 8:00 часа започва тържествената Света литургия, а раздаването на курбан за здраве ще бъде от 11:00 часа в двора на храма. На следващия ден – 16 август /понеделник/, на открито пред Историческия музей от 20:00 часа, ще свири Разградската филхармония. Самоковци и гости на града ще могат да присъстват на  концерт – спектакъла „Във вихъра на любовта“ със сценарист Юлия Манукян и диригент Левон Манукян.

Празникът продължава с кино на открито. Два филма ще бъдат прожектирани в Туристическата градина. Киноманите могат да се насладят на „Пистолет, куфари и три смърдящи варела“, който ще бъде прожектиран на 17 август от 20:30 часа. Специален гост ще бъде актьорът Ивайло Захариев. На 18 август от 21:00 часа на същото място ще бъде прожектиран филмът „Опърничавите“, гост ще бъде Анастасия Левордашка. Отново на 18 август на площада ще има изложба на домашни любимци от 18:00 часа. В четвъртък /19 август/ в Спортен комплекс – Самоков ще се проведе тенис фест, а вечерта в Туристическата градина ще има детски празник.

Младежкият концерт на площада ще бъде в петъчния ден, с участието на Дара, Боро Първи и DJ парти. По-рано същия ден ще има турнир по табла и турнир по мини футбол.

На 21 август отбелязваме Деня на Св. Симеон Самоковски, считан за покровител на Самоков. Традиционно на този ден има Тържествена Света литургия, която е с начален час 8:00 в Бельова църква и е съпроводена с раздаване на курбан и пъстра фолклорна програма. Вечерта от 19:30 часа ще се проведе празничният концерт, съпътстван от тържествен водосвет и награждаване на стипендианти на Община Самоков. В празничния концерт ще се включат Стефан Вълдобрев, „Обичайните заподозрени“ и народната певица Румяна Попова.

Краят на празника на Самоков тази година ще бъде на 22 август /неделя/ с турнир по тенис на маса в Младежкия дом и с награждаване на победителите в турнира по мини футбол.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close