ОбществоРегионални

Стената на язовир „Бели Искър” пропука отношенията между ГЕРБ и „Атака”

Анелия Балабанова

Сагата със стената на язовир „Бели Искър” достигна до най-високите етажи на властта и застрашава мира между коалиционните партньори в управляващото мнозинство. Натам клонят политическите говорения през последните дни, непосредствено преди предстоящия вот на недоверие. Ще скара ли дългоочакваният и по мнението на специалистите неотложен ремонт на съоръжението ГЕРБ и „Атака”? Това е въпросът, който мнозина си задават, но на този етап отговор трудно може да бъде даден. „Искат да ми прехвърлят чужди отговорности относно язовир „Бели Искър”, заяви преди няколко месеца Областният управител на Софийска област. Към днешна дата ситуацията навлезе в нова фаза на развитие. Илиан Тодоров е от квотата на „Атака”, а само преди няколко дни лидерът на партията, която е част от Патриотичния фронт и управляващото мнозинство Волен Сидеров заяви публично, че ще се замисли как да гласува при предстоящия вот на недоверие. По думите му реакцията е продиктувана от отношението към губернатора на Софийска област. Така, очаквано или не, отново се прочухме в национален ефир. Как се стигна дотук?

Една от причините е отговорността за ремонта на стената, която през годините се прехвърля като горещ картоф между институциите. Язовир „Бели Искър” е публична държавна собственост с предоставени права на управление на Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, в изпълнение на указания на Върховна административна прокуратура от 18.01.2017 г. В тази връзка е и съставеният акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 г.. По този повод е стартирано административно производство.

През 1999 г. Столична община отдава на концесия яз. „Бели Искър” на Софийска вода за срок от 25 години. Плащанията по концесионния договор постъпват изцяло по сметка на Столична община. „Явно е, че концесионерът „Софийска вода” желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държават, а не от онзи, който печели от тях и продажбата на вода – „Софийска вода” – заяви преди време в официална позиция Илиан Тодоров. „Въпреки, че яз. „Бели Искър” не е собственост на Софийска област, съм готов да избера проект за укрепване на язовирната стена. Готов съм и да предприема ремонтни дейности единствено когато официално получа подобен проект, нужното финансиране за СМР и щатни бройки за експертен състав, който да осъществява техническата експлоатация на язовира и съоръженията към него. Все някой трябва да оправи тази бъркотия и дългогодишното „измъкване” на редица министри, кметове и държавни служители като цяло” – добави още Тодоров в същото свое изказване. Няколко месеца по-късно нещата са изходна позиция. „Имаше лоша комуникация между областна администрация и МРРБ, защото се опитваха с едни хитрости министър Нанков да ми прехвърли отговорностите за язовир „Бели Искър”. Три месеца бях подложен на тормоз, а това беше бягане от отговорност от страна на Калина Крумова” – заяви в национален ефир Илиан Тодоров. Два са възможните сценарии, до които може да доведе това прехвърляне на топката. Първият е по посока на това, че най-накрая ще бъдат осигурени средства и направен ремонт на рисковата стена, каквито са индикациите и обещанията от страна на премиера Бойко Борисов. На второ място са възможните опити появилата се пробойна между коалиционните партньори да бъде запушена, а напрежението туширано. И третият въпросът да остане висящ, както до момента. Ще подлее ли вода язовир „Бели Искър” в редиците на управляващото мнозинство, предстои да видим. Не е ясно и как ще гласува Волен Сидеров като по думите на областния управител Илиан Тодоров не той е човекът, който ще определи как ще гласуват депутатите от „Атака”. В очакване сме на развръзката и се надяваме тя да е в интерес на самоковци.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close