ИнтервюРегионални

„Старт за шампиони“ в детска градина „Зорница“

Мария Галчева

В ход е една изключително полезна инициатива, която се отнася до детска градина „Зорница“. Това е изграждането на многофункционална зала към сградата на самата градина. Залата е допълнително съоръжение, което ще има за цел да подпомогне развитието на потенциала на децата още от самото им встъпване в детското заведение. Мотивирани за нейното изграждане са всички – от родители до общински ръководители. Сумата, необходима за реализацията на проекта, е около 70 000 лв.

Разбира се, съвсем естествено възниква и въпросът как ще се събере сумата. Първите стъпки вече са направени – в детската градина са поставени дарителски кутии, а на 31 май в Читалище-паметник „Отец Паисий -1859“ ще се проведе събитие, посветено на каузата. За всеки, който има желание да се включи в акцията, малко по-надолу сме предоставили и дарителската сметка.

За да можем заедно да градим бъдещето на децата ни ви представяме  – Евелина Големинова – директор на ДГ „Зорница“, която застава пред в. „Самоков 365“ за повече подробности по темата.

Г-жо Големинова, какъв е предметът на дарителската кампания и кой се обединява в негово име?

Благодаря на вестник „Самоков 365“ за проявения интерес към нашата инициатива. Първоначално идеята дойде още по времето на г-жа Мария Япракова, която беше директор на ДГ „Зорница“. Аз, моите колеги и Общественият съвет към детската градина доразвихме идеята. Мотивирани сме от желанието да развиваме физическата и творческата дееспособност на децата още от най-ранна възраст. Идеята е да се изгради мултифункционална зала в детската градина, за да имаме база за провеждане на допълнителни занимания и обучения на децата, презентации, театрални постановки.

Има ли готов проект и каква стойност приблизително ще бъде необходима за реализирането му?

Готов е идейният и в момента се работи по техническия проект. Той е за едноетажна пристройка към основната сграда със застроена площ  около 90м2, разположена в североизточния край на двора ни. Приблизителната стойност на проекта е около 70 000 лв.

Как планирате да съберете средствата и към кого ще се обърнете?

Родителите приеха идеята много положително и адмирират инициативата. За да е всичко прозрачно и да не се спекулира със събраните средства, се създаде специална комисия от родители, която периодично ще прави отчет за набраните средства и за разходването им.

Благодаря на първите, отзовали се и приели нашата инициатива и за своя, това са: Андрей Домишляров, който направи покани за дарителската кампания, фирма ВНП „Фелисити“ ЕООД и управителя й Любима Симчева, както и на проектантския екип, който работи по реализацията на идеята ни и ще дари техническия проекта за залата.

Кога са планирани първите инициативи, свързани с това?

В момента стартираме с поставяне на дарителски кутии в самата детска градина, като предвиждаме поставяне на такива из целия град. Обръщаме се за подкрепа към всички родители на дечица от ОДЗ “Зорница”, наши съграждани, представители на бизнеса, общинските съветници, различни школи в града, политици и ръководството на община  Самоков. Разговаряхме и с председателя на “Ротари клуб” за Самоков, г-н Чакалов, който също прие инициативата присърце.

На 31-ви май в Читалище –паметник „Отец Паисий – 1859“ ще проведем дарителски концерт. В него ще участват всички деца от „Зорница“, но имаме заявка за участие и от други състави – певци, танцьори, артисти и музиканти. Мисля че концертът ще бъде много интересен, но нека някои подробности около сценария да останат изненада.

Каним самоковската общественост да дойде на 31-ви май от 17 часа в Читалище – паметник „Отец Паисий -1859“ на концерт и благотворителен базар „От сръчните ръце на мама“.

Имате ли подкрепата на Община Самоков и в какво се изразява тя?

Благодарни сме и на Община Самоков за съдействието и за подкрепата. Тя е свързана с всички наши инициативи на дарителската кампания,  с одобрение на проектната документация и издаване на Разрешение за строеж.

Ако някой поиска да дари средства, какъв е начинът?

Дарителски кутии вече са направени и поставени в детска градина „Зорница“. Благодаря на всички фирми, които се ангажираха, че в обектите им ще бъдат поставени дарителски кутии и на всички, които ще се включат в нашия „Старт за шампиони“.

Нека заедно да градим бъдещето на децата ни.

При желание и интерес за съдействие, предоставяме данни за дарителската ни сметка:

IBAN BG40 СЕСВ 9790 8462 1198 01

Код за плащане – 44 51 00

Основание за плащане: „Мултифункционална зала ДГ „Зорница“

Дарения могат да се правят и на касата в сградата на общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close