Седмицата

Стартира ІІI-ти Международен младежки арт фестивал

река_на_толерантността

Самоков 365

От 8 до 13 септември в град Самоков стартира ІIІ-я Международен младежки арт фестивал, организиран от Национален дарителски фонд „13 века България“ с  проекта „Река на толерантността”.
Идеята на фестивала „Река на толерантността“ е да достига до различни творчески групи от млади творци от балканските държави,  като им се предоставя възможност да се запознаят на живо с културно-историческото наследство на региона и да дадат израз на своите усещания за толерантността чрез изкуството. В третото издание на фестивала ще участват 40 студента – художници и фотографи, 20 преподаватели от различни университети от България, Турция, Сърбия, Гърция и Румъния и деца от местни школи по изкуства.
Центърът на Фестивала е „Сарафската къща“ в град Самоков, която се управлява от Фонда и предвид преплитащите се в града нишки на българи, турци, арменци, евреи, роми и каракачани. Всяка етническа общност е оставила своя отпечатък върху тази земя, за да се създава това богато културно-историческо наследство. В Сарафската къща младежите ще творят, а в програмата им има посещения на различни културно-исторически обекти като: Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, девическия манастир „Покров Богородичен”, Байракли  джамия, Синагогата, Графичната база на българските художници, Регионалния исторически музей и Регионалната художествена галерия.
В рамките на ІІІ-тия Международен младежки арт фестивал ще се състои и уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и преподаватели от балканските университети. Темата е: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Участниците ще представят своите творби на заключителна изложба през последния ден на фестивала (12 септември от 18 часа) в Сарафската къща. В дните на фестивала участници от различни творчески групи от училища и читалища от Община Самоков ще рисуват в Сарафската къща, а преподавателите ще им преподават различни техники на рисуване.В края на събитието творбите ще бъдат дарени на Фонда и с тях ще се организират изложби в страната и чужбина на тема „Река на толерантността“.
III-тия Международен младежки арт фестивал „Река на толерантността” е под патронажа на ЮНЕСКО.
Партньори:
Община Самоков, Столична община, Съюза на българските художници, ПТГ „Николай Вапцаров“

Медийни партньори:
„Българска национална телевизия“, „Българска телеграфна агенция“, Вестник „Самоков 365“ и Вестник  „Приятел“

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close