Общество

Стартира лятна ученическа академия за любителите на историята

 

„Самоков 365”

 Лятна ученическа академия стартира в курорта Боровец в периода 12-16 юни.  Организаторите на научното събитие са  Институтът за балканистика и Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН. А избраната тема е „Балканите от Древността до наши дни”. Програмата на ученическата лятна академия ще бъде реализирана в х-л „Мура”. Академията е предназначена за ученици от 9 – 12 клас, които са показали изявен интерес към научно-изследователския дискурс в областта на историческата наука и нейните приложения.

Академичните учени, които са и хабилитирани преподаватели в най-реномираните наши и чужди университети, ще се срещнат с ученици от горните класове на няколко училища: НГДЕК „Константин Кирил Философ” – София; 28 СУ „Алеко Константинов” – София и Професионалната гимназия по туризъм – Самоков, за да споделят най-новите постижения на научните изследвания в областта на балканистиката и модерната визия за интерпретацията на актуалните проблеми от историята на Югоизточна Европа и нейното културно-историческо наследство. Този иновативен образователен продукт има надграждащ характер и основната цел е да се разгледат проблемите на Българската история в един по-широк общоевропейски и балканистичен контекст.

За целите на Ученическата лятна академия учените от Института за балканистика и Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при БАН подготвиха атрактивно и съдържателно, богато илюстрирано с цветни изображения, таблици и карти учебно помагало „Балканите от Древността до наши дни”, което освен учебните единици, съдържа въпроси към текста, подбрани извори и препоръчителна литература.

Във връзка с лятната академия, в първия й ден ще бъде открита фото изложба в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” в Самоков на тема „Херосът остава в Тракия…”, която проследява появата и развитието на траколожките изследвания и проучванията на древнотракийската цивилизация, както и нейното културно-историческо наследство. На откриването на изложбата проф. д.н. Александър Костов, директор на Института за балканистика и Център по тракология при БАН и един от инициаторите на проекта, и проф. д.н. Ваня Лозанова, ръководител на проекта, ще представят пред широката общественост на стария възрожденски град програмата на Ученическата академия, която се реализира с партньорството на кмета на Община Самоков, кмета Владимир Георгиев, и Исторически музей – Самоков. На директора на Историческия музей – Самоков ще бъде връчено дарение от книги – издания на ИБЦТ при БАН. Историческият музей е организатор на една атрактивна учебна екскурзия, която ще запознае участниците със забележителностите на Самоков и неговите околности. Учениците от Професионалната гимназия по туризъм ще влязат в ролята на екскурзоводи-аниматори на своите колеги.

На финала на академията ще бъдат връчени сертификати на всички за участието им в този иновативен образователен проект. Предвидени са и награди. Проектът има за цел да покаже, че академичните научни среди имат огромен образователен потенциал и перспективи за установяване на устойчива връзка между науката и средното образование.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close