ОбществоРегионални

Стартира данъчната кампания за 2020 г.

Самоков 365
В ход е данъчна кампания 2020. Тя стартира с повишение на такса битови отпадъци, съгласно решение на ОбС-Самоков от месец декември. Увеличението е различно за различните населени места, информира зам.-кметът по финансите на Община Самоков Сия Шехтанова и става факт след близо 9-годишно затишие. Години наред такса битови отпадъци в града е най-голяма като размер и абсолютна сума и поради това процентът на завишението за централните райони е най-малък – 4.5%. 26% е този за втората зона на града.Процентът за трета и четвърта, които са най-отдалечените от центъра, с най-ниски данъчни оценки е 68%. В трета и четвърта зона масовите имоти са заплащали между 20 и 25 лева такса битови отпадъци. Собствениците на имоти ще заплащат средно около 35-37 такса битови отпадъци, което е увеличение от около 10 лева за цялата година като задължение. Увеличението в селата е 50%, но по думите на зам.-кмета масовите задължения по отношение на такса битови отпадъци са под 10 лева, а предстоящото увеличение е между 5 и 7 лева.
Сроковете по отношение на плащането остават непроменени. До 30-ти април е периодът с ползване на 5% отстъпка на годишното задължение. Следващите срокове са до 30-ти юни и 31-ви октомври. Едва 183 лица са се възползвали от възможността да декларират количество отпадъци и да заплащат на тази база от общо 44 хиляди партиди. Мнозинството от гражданите предпочитат да се запази плащането върху данъчната основа. Един от мотивите за увеличението на такса битови отпадъци са по-високите разходи, свързани с опазването и поддържането на чистотата. Зам.-кметът Сия Шехтанова приведе пример, че от 1 млн.100 хил.лв годишно за 2020 г. те са близо 4 млн.лв. Размерът набъбва заради увеличението на минималната работна заплата и по-високите разходи за гориво. Значителен дял са и отчисленията, които Общината плаща към РИОСВ. Те са около 900 хил. лв.
В края на всяка година изниква въпросът дали определянето на такса битови отпадъци спрямо данъчната оценка е най-справедливото. Със сигурност може да се спори. Другият вариант – спрямо обитателите на даден имот /жилище/ също крие своите подводни камъни. Към настоящия момент 75 % от територията на община Самоков се обслужва на база контейнери за общо ползване. Има хора, които събират отделно отпадъците си. Възможно е в определен период от годината лицето да живее на друго място, което също прави изчислението несправедливо и неточно. Известна яснота биха внесли данните от преброяването, което е 2021 година. Едва след това би могло да се предприеме някаква промяна. Доста съществен разход за средствата за ликвидиране на локалните незаконни сметища. Един от примерите е река Боклуджа. През 2019 г. за тази цел са били изразходвани 108 хил. лв. и тенденцията е сумата да нараства всяка година.
Като цяло няма съществени промени по отношение на данъчните разплащания. Близо 80% е събираемостта за миналата година. Новост е публичният изпълнител в общинска администрация, ангажиран с принудителното събиране на дължимите суми. Близо 500 млн. лв. са събрани от просрочени задължения на лица, а 270 хил. са лихвите към тях. За 2020 г. са заложени 4 млн. 250 хил. лв., включващи данък недвижими имоти, патентен, туристически данък, такса за придобиване на имущество, МПС и др. 3 млн. са заложени от такса битови отпадъци, които следва да се използват целево.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close