Култура

Стартира арт фестивалът „Река на толерантността”

tolerantnostta

Анна Манова

Днес беше официалното откриване на Трети международен младежки фестивал „Река на толерантността”, чийто организатор е Национален дарителски фонд „13 века България”. В двора на Сарафската къща се бяха събрали организатори, участници и представители на местните медии. Уредникът на Къщата, Марияна Лобутова, която беше пременена в народна носия, посрещна присъстващите със стария български обичай – с питка и мед. Освен това тя приветства всички гости с добре дошли и разясни част от историята на мястото, на което се намират. След това думата беше дадена на проф. Греди Асса, който е изпълнителен директор на Националния дарителски фонд. „Скъпи приятели, братя и сестри, добре дошли за поредна година тук, в Самоков. „13 века България” ще направи всичко възможно да забравите ежедневието си и да се пренесете в една друга реалност. Тази година арт фестивалът получи огромно признание и е под патронажа на ЮНЕСКО”, поясни Асса.

Целта на фестивала, чиито любезен домакин е Самоков – място с традиции и история, е да даде свобода и възможност на творците да се запознаят с атмосферата на града. Основната идея е всички участници да изживеят седмица на споделените творчески емоции. Гостите, участници във фестивала са от България, Румъния, Сърбия, Турция и Гърция. „Изключително важен и обогатяващ е този случващ се в момента между културен обмен, особено на територията на нашия град. Определено има какво да покажем на нашите гости”, сподели пред „Самоков 365” Лобутова.

След встъпителните думи и запознанството за всички присъстващи, имаше традиционна българска закуска, включваща няколко вида баници, айран, питка. Пръв да опита от вкусната питка беше поканен известният български художник Юри Буков. Греди Асса подчерта, че изпитва голямо уважение към него, като човек, от който се е учил.

В рамките на Третия международен младежки арт фестивал ще се състои и уъркшоп, който ще се ръководи от известни художници и преподаватели от балканските университети. Темата е: „Представяне на различните религии през призмата на изкуството”. Участниците ще представят своите творби на заключителна изложба през последния ден на фестивала (12 септември от 18 часа) в Сарафската къща.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close