Седмицата

Стартира акция „Зима” 2015

KatПресцентър ОДМВР
Преминаването към зимния сезон само по себе си води до увеличаване броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия.
С цел превенция над поведението на водачите и пешеходците /особено на възрастните пешеходци над 64-годишна възраст/ при зимни условия за времето от 1 до 30 ноември 2015г. ще се проведе традиционната акция на полицията в партньорство със СБА „Зима“. Акцията ще протече в три фази:
В периода от 1-8 ноември ще се проведе кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към велосипедистите, водачите на превозни средства с животинска тяга и други пътни-превозни средства.
Засилени полицейски проверки ще се извършват по отношение наличието на регистрация на пътни превозни средства с животинска тяга, изправността на светлинната и светлоотразителна сигнализация, спазване на въведените ограничения за движение на велосипеди по определени пътища, използването на светлоотразителна жилетка от велосипедистите при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. При извършването на контролната дейност ще се прилага принципът на нулева толерантност към нарушителите с оглед предотвратяване и недопускане на тежки ПТП и ограничаване до минимум на ранените и загиналите.
В рамките на кампанията 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти- жертви на пътя.
9-22 ноември: ще се проведе кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.
Седмицата 9-15 ноември е обявена за Седмица за пешеходна безопасност, посветена на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия- 15 ноември. През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите на предимство на пешеходците. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.
В рамките на кампанията 15 ноември е обявени за Ден без пешеходци – жертви на пътя.
От 16 до 30 ноември ще се проведе кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите в това число и спрямо пешеходците. Водачите ще имат възможност да получат техническа консултация а изправността и подготовката на автомобила за движение при зимни условия и проверка на фаровете в периода на кампанията в техническите центрове на основните партньори на полицията в акция „Зима“.
27 ноември е определен за Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя.

За периода на провеждане на акция „Зима“ на територията, обслужвана от ОДМВР- София, ще се проведат специализирани полицейски операции със съответната насоченост в трите фази.

Ето и малко статистика от анализа на пътнотранспортния травматизъм на територията на ОД МВР – София през първите 9 месеца на 2015 г.

От 01. 01. 2015 г. до 30. 09. 2015 г. на територията на ОД МВР – София са регистрирани 120 (при 146 за същия период на 2014 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 23 (за 2014 г. – 29 загинали) и са ранени 144 (за 2014 г. – 170 ранени). В сравнение със същия период на миналата, тази година ТПТП са 26 бр. по-малко, загиналите са 6 бр. по-малко, а ранените са с 26 по-малко.
През месец септември на 2015 г. са загинали 6 човека, което от своя страна, в сравнение с всички останали месеци на годината, е на първо място по брой загинали на месец, следва месец юли, който е бил с 4 загинали и август с 3 загинали. Броят на ранените през месец септември 2015 г. е 25 човека, като за сравнение през август броят на ранените участници в движението е бил 24.
За деветте месеца на 2015 год. на територията на ОД МВР – София няма загинали пешеходци над 64-годишна възраст, като ранените пешеходци от тази възрастова група са 7.
В сравнение с първите 9 месеца на 2014 г. общо установените през 2015 г. нарушения – 17920, са с 8489 по-малко.
За извършени нарушения на Закона за движението по пътищата от 01. 01. 2015 г. до 30. 09. 2015 г. са санкционирани 135 пешеходци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close