Общество

Станцията на Мусала продължава да работи, но на ограничен режим

Анелия Балабанова

%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-1Неотдавна се заговори, че метеостанцията на Мусала ще преустанови своята дейност, а причината беше нелепата смърт на един от служителите – Огнян Филимонов. Веднага след като намерението стана широко достояние се надигна вълна от обществено недоволство.

„Към момента станцията продължава да работи на ограничен режим и вместо метеорологична е климатична – разказа Захари Недялков, който е един от двамата самоковци работещи там. Другият е Димитър Белокапов. С две думи казано сега се правят по-малко наблюдения. Идеята е до месец, месец и нещо да влезе пак в стария режим и наблюденията да продължават да се извършват отново през три часа. Замерват се различни показатели – температура, въздух, атмосферно налягане и т.н. Уникалното е, че това е най-високата станция в България и на Балканите. „Аз съм там повече от десет години” – продължава историята си Захари и разкрива, че почти целият му живот е свързан с планината. Мястото, което осигурява спокойствие, почивка и изобилие от добри приятели. За съжаление никой не е застрахован от инциденти. „Това е планина. Всеки е наясно с нещата и знае, че може да има някакви неприятности. В някои отношения даже горе е доста по-безопасно, отколкото в града, където стават повече инциденти и злополуки” – разсъждава Захари. Връщайки се отново на темата за Метеорологичната станция споделя, че в момента общо трима човека работят в нея.„Очакваме да се върне стария състав и продължим работа в стария режим. Сега правим само дневни отчитания. Затова е климатична, а не синоптична станцията” – коментира той и не пропуска да спомене факта, че данните, които се снемат са уникални, не само за България. „Не трябва да оставаме без данни” – категоричен е Красимир Стоев от НИМХ.

Ето и малко история около построяването на наблюдателницата. В „Български турист” от 1932 г. е поместена информация за предстоящото изграждане на Станцията и призив всички радетели за културен напредък да се притекат с помощи. „Лозунгът е не само да се изгради, а и да се обзаведе по типа на западните високопланински станции нашата единствена, най-висока на Балканския полуостров високопланинска метеорологическа станция. Подкрепете започнатото дело!” – пише Б. Ковачевски.
Ние всички се надяваме тази 84-годишна история да се окаже история с щастлив край и стойностните неща, който се правят в страната да бъдат оценени.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close