ОбществоРегионални

Срещу Йордановден времето е специално, сбъдват се чудеса!

„Самоков 365”

Началото на годината започва с празници. Един от големите християнски празници през месец януари е Йордановден, или познат като Богоявления, Водокръщи и Водици. Той е смятан за един от най-магичните през цялата година. Свързва се с целебната сила и вярата в очистителната енергия на водата и нейната способност „да помни”.

Според различни изследвания, а и от древни времена, се смята че водата има спецификата да помни. Правени са различни наричания. Определяли са я като „мълчана”, „вречена”, „жива” и др.  Хората и до днес вярват, че в полунощ на Богоявление водата „чува” и сбъдва желания.

Смята се, че точно тази вечер има магически свойства. И ако мечтаете силно за нещо сега е моментът да направите първата стъпка. Вярва се, че вечерта на 5 януари, ако излезете с метален съд, пълен с вода на открито пространство /тераса, прозорец/ и си пожелаете това, за което най- силно мечтаете и оставите водата навън, а сутринта отпиете от нея и измиете очите си с нея, ще се сбъдне желанието Ви.  А на самия Йордановден най-смелите мъже се хвърлят за здраве в студените води на реката, за да извадят символа на християнската вяра – кръста. И независимо колко е студено никой от тях не се разболява и се радва на крепко здраве през цялата година.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close