Самоков

Среща с професор Аксиния Джурова

AksiniaДимитрина Божилова

Самоковци много добре познават Аксиния Джурова, тъй като тя има къща в града, често идва тук. Това, че пише книги и някои от тях е представяла в Самоков, че е дъщеря на Добри Джуров, също я прави известна.

На 27 март в София, на бул. Дондуков, в една заседателна зала се събрахме на 30 жени от София, Самоков, Годеч, Копривщица, Своге и Костинброд. В началото на срещата Елена Радункова представи накратко г-жа Джурова. Тя самата после толкова подробно и увлекателно ни разказа за своя житейски път от раждането си до този момент, когато на бял свят се появява последната й книга „Духът на Лъва”. Тя е дело на творческото сътрудничество на Аксиния Джурова с известния професор от Япония Дайсаку Икеда.

Запознанството им става по време на изложбата с копия на орнаменти, които Джурова представя в Япония. Той е известен японски философ, а тя с големи изследвания и познания за славянските и византийските ръкописи. Обикаляла е много музеи, архиварии и открила, че над 2 200 славянски ръкописа има тук, в България. Но по-ценните за жалост са извън страната – в Британския музей, в Русия, във Ватикана, Ерусалим….

Баща й настоявал тя да учи за инженер, но с подкрепата на майка си, Аксиния следва българска филология. После участва в много и различни симпозиуми и конференции у нас и в чужбина. Обучава наши и американски студенти. Боли я за всичките свои 25 докторанти, които са напуснали България и сега са в чужбина. А трябваше да са тук и да предават своите знания на любознателните българчета.

Казаното отлита, написаното остава. Затова А. Джурова пише за всичко, което се отнася за нашата богата история. Според нея Книгата е дар от Бога и трябва винаги да е в ръцете на хората, за да научат истината за миналото и днешните събития.

За да разбереш и усетиш какво е ръководело Джурова при писането, трябва сам да се заровиш в страниците на Духът, за да осъзнаеш колко правдиво звучат думите й.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close