Седмицата

Среща със зам-министъра на земеделието в помощ на горите ни

2Кметът Владимир Георгиев продължи да работи по казуса за ограничаване на незаконната сеч на територията на община Самоков. Той се срещна със зам.-министъра на земеделието инж. Валентина Маринова, която отговаря за горския фонд. На срещата присъстваха още изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова и председателя на Асоциация общински гори Тихомир Томанов.

Кметът Георгиев постави пред високия форум проблемите по отношение на незаконната сеч на територията на Самоков. Той запозна присъстващите с проведеното заседание на кризисния щаб, с участието на прокуратурата, полицията и лесничействата и дискутираните въпроси и проблеми. Георгиев поиска съдействие от най-високо ниво за реализиране, съвместно с държавата, на мащабни проекти по залесяване. Тъй като проблемът с бракониерската сеч е факт, кметът поиска подкрепа по отношение охраната на горите, като посочи необходимостта от разкриване на нови контролно-пропускателни пунктове на възлови места с назначаване на охрана и монтиране на видонаблюдение.

Много важен за нашата община въпрос е състоянието на горските пътища. В момента те са в изключително лошо състояние и е необходимо да бъдат оформени и ремонтирани, за което също ще се търси съдействие от държавата и ангажираните институции. На срещата още бе дискутиран въпроса със сериозните пропуски, които има в Закона за горите и Правилника за приложението му. Още на заседанието на кризисния щаб, свикано от кмета на Самоков стана ясно, че закона ограничава възможностите за охрана на горите и в същото време толерира гатерите и дървопреработвателните предприятия. От друга страна трябва да се даде възможност за контролиране на транспортирането на дървесината по пътищата. Поставен бе въпроса за фалшивите марки и контрола на тези, излезли от употреба. Ясно е, че всички органи и отговорни институции трябва да се ангажират с този проблем, за да има реални резултати и то възможно в най-кратки срокове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close