Култура

Среща-разговор с писателя Иван Гранитски

ГранитскиЗоя Станкова

Среща-разговор с писателя Иван Гранитски и представяне на книгата му „Гео Милев и трагиката на националната съдба” се състоя на втори април в залата на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”.

Вечерта откри главната библиотекарка Албена Ихтиманска, която представи писателя, отбеляза някои моменти за Гео Милев и за издателство „Захари Стоянов”. Стана ясно и че Иван Гранитски е избраният гост за тазгодишният маратон на четенето. А книгата му „Гео Милев и трагиката на националната съдба” се обвързват и със 120-годишнината от рождението на поета.
В последствие стана ясно, че са направени чествания в родния град на Гео Милев – Раднево и в Стара Загора, а в края на месец януари в големия салон на БАН се е състояла паметна вечер за Гео Милев.

Иван Гранитски е основателят на издателство „Захари Стоянов”, което в своята двадесетгодишна история издателството има издадени 2500 заглавия, 1500 от които са на български автори, а в годините е бил журналист, редактор на вестник „Пулс”, една година директор на Българската национална телевизия и прочие.
И да разкажем за Гео Милев, черпейки основно от думите на Иван Гранитски.

Интересно около Гео Милев е, че не се ограничава с литература, а дори тя се появява в малко по-късен етап. Започва да рисува още от ранните си години. Има 20 автопортрета, чрез които, чрез самия себе, си иска да очертае облика на епохата. Също, поставял е пиеси на сцената на Народния театър.
От 1919 година до 1922 година издава списание „Везни”, след това започва да издава списание „Пламък”, където самият Гео Милев пише предимно публицистика, може би поради факта, че след 1923 година критиката е по- заострена. Също има преводи от руски, френски, английски, немски. Доказано ненадминати във времето.

За Гео Милев по-важна е социалната болка, от личната, която е изпитал, а тя не е малка, ако имаме предвид раната му от фронта, където губи окото и част от черепа си и следват петнадесет операции в Германия, за възстановяването му, доколкото е възможно.

Гео Милев е естетически и социален бунтар. Индивидуалист във висша степен.

Той е един от модерните строители на българската литература и култура. Неизчерпаем и богат. И както Иван Гранитски каза: „Той е третата трагична симфония след Ботев и Яворов.”.

Самият разговор след представянето на книгата и увлекателните думи на Гранитски продължи с не по-малко увлекателен тон. Йонета Стефанова, Виолета Кинова, Георги Захов, Бойко Джакерски запитаха писателя за обществото, за качествените хора, за това има ли днес творци, които се доближават до Гео Милев, за Странджа, за издаването на „всичко”, за скулптурния портрет на Гео Милев направен от Петър Рамаданов, който е модерен и психологически точен.

На свой ред и в отговор Иван Гранитски даде не малко примери от историята и живота на творците ни. Говори за толерантността в обществото ни или по-точно липсата на такава, за приемствеността или по-точно, че я няма, за литературата със сериозни художествени достойнства, която трябва да се издава, за насаждането на фалшивото у хората от не високо интелигентни предавания и прочие.
Вечерта приключи с автографи и цветя. Албена Ихтиманска поднесе на писателя скромен подарък от името на Общинска библиотека. А самият Иван Гранитски върна жеста към домакините, като заяви, че до 24 май на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” ще бъдат дарени 300 тома съвременна и класическа литература.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close