Култура

Среща на читалищата

chitalishta - sreshtaЗоя Станкова

 

През изминалата седмица в залата на Туристическия център се състоя среща на представителите на самоковските читалища, водена от Пепа Георгиева – главен ескперт култура към Община Самоков.

 

Идеята на срещата бе запознаване с фестивали и програми, в които могат да вземат участие и по които могат да кандидатстват нашите културни институции.

Срещата акцентира на пет основни момента.

 

***

Деветият международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2015, който ще се проведе в периода 26-28  юни и се организира под патронажа на кмета на Община Кюстендил. Крайният срок за подаване на заявка за участие е 19 юни 2015.

Конкурсът е включен в Програма за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерството на културата, по която ще бъдат отпуснати 3 едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17-годишна възраст.

 

***

Стартиралото набиране на проектни предложения за детско и младежко развитие по програма „Дъга” на ФРГИ. Програмата цели да подкрепи иновативни проекти, насочени към интеграцията/социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, базирани на системен подход за развитие на детето, неговото семейство и общност.

Кандидатстването и финансирането се осъществяват на два етапа като първият е представяне на концепция/идея, а вторият – предложение за финансиране.

Крайният срок за подаване на идейните предложения е на 1 май, до 17:00 часа. Документите се изпращат само в електронен формат като прикачен PDF файл.

 

***

Петото издание на Национален събор на българския фолклор и българските традиионни ястия – Пряпорец 2015, който ще се проведе на 13 юни от 10:00 часа в местността „Мечи кладенец” – почивна база село Пряпорец, община Стара Загора.

Съборът е с конкурсен характер и няма ограничения на възрастта.  Могат да вземат участие певчески и танцови групи, групи за изворен фолклор и индивидуални изпълнители.

Участниците е желателно да подготвят минимум две ястия характерни за региона с информация за името и съдържащите продукти.

Всички изпълнители ще получат грамоти и предметни награди, а крайният срок за подаване заявка за участие е 3 юни.

 

***

Програма BG07, Мярка 2: Подобрен достъп до качествени услуги за сексуално и репродуктивно здраве на юноши, където крайният срок е 30 април, до 17:00 часа. В програмата са включени пет мерки. Финансирането на проектите е на обща стойност 5 347 000 евро, разпределени по мерки.

***

Национален дарителски фонд „13 века България” обяви сесия за финансово подпомагане на театрални, в т.ч. и куклени постановки. Подкрепата се определя чрез конкурс по документи, в който могат да участват:

  • юридически лица с нестопанска цел;
  • сдружения, в които участват и юридически лица;
  • общини.

Общият бюджет е 30 00 лева, а максималният бюджет за един проект е 5000 лева.

Крайният срок за подаване на документи е 20 април.

 

Момчил Чалъков повдигна също въпроса за фестивала в Рожен, който ще се проведе в периода 17-19 юли, на роженските поляни край Смолян. Фестивалът включва фолклорен конкурс, традиции, занаяти, етнографски и музейни експозиции.

 

От срещата стана ясно също, че на 19 април Българската национална телевизия и БНТ свят ще заснемат танцово шоу „Надиграй ме. Неделно хоро” на площада на Самоков. Бе подложено на обсъждане кои от нашите читалища имат фолклорни състави и кои от тях ще се включат в надиграването. Интересно около танцовото шоу е, че ще бъде с жива музика.

 

И нещо хубаво за нашите институции, Национален дарителски фонд „13 века България” дари на самоковските читалища телевизори и книги.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close