ОбществоРегионални

Среща на цивилизациите предлага гостуваща изложба в Байракли джамия

Анелия Балабанова

Едно доста интересно събитие ще ни зарадва предпразнично. В първия ден на декември Байракли джамия отваря широко вратите си за изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации” и приканва всички желаещи да я разгледат. „Имаме желание да направим Джамията посещаван обект и това е една от стъпките. Успяхме да се включим в международен проект, реализиран по програма „Култура” на Европейската комисия с водеща организация „Темпора” от Брюксел. Тя е с впечатляващ опит в създаването на големи международни експозиции и има осъществено партньорство с институции от 7 европейски държави – Германия, Франция, Белгия, Италия, Босна и Херцеговина и България. От българска страна партньор по проекта е Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, а ние сме техни партньори” – разказа Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков.

Времето, в което гостува експозицията е неслучайно избрано. През зимата Самоков и Боровец се радват на сериозен туристически интерес, а идеята е повече хора да посетят, разгледат и видят показаните неща. „В този исторически момент, в който живеем сме свидетели на един сблъсък между две религии именно затова тази изложба показва, че през вековете културата може да се явява мост между различни цивилизации. Отразени са заплетените истории и междукултурния диалог между страните от Близкия изток и Северна Африка в течение на векове. Акцентира се на Авраамовото наследство, което е видно от общия произход на исляма и християнството. Също така върху настъплението на Османската империя из цяла Европа през Средновековието и колониалното господство от XIX и началото на ХХ век от една страна, а от друга отразява културните взаимодействия между различни култури в Европа и влиянието им в ежедневния живот на хората, изкуството, архитектурата, музиката, занаятите, литературата и др. „Предвидили сме и оригинални материали от Самоков, с които да покажем мястото на Самоков в културния живот и бит в една мултиетническа среда допреди Освобождението. Така, както ние се дивим на екзотичната архитектура в страни като Испания, Италия, Балканите. Самоков не е изключение и ние също има какво да покажем” – сподели Хаджиангелов добавяйки, че в България проектът е фокусиран върху науката, изкуството, ежедневието, гастрономията и архитектурата като културно наследство.

Изложба в Джамията, звучи невероятно, но е факт. Тя не е първата –  правени са археологически и фотоизложби, а вероятно няма да е и последната, показана в обекта. Идеята е разнообразни културни прояви да изпълнят с по-богато съдържание този паметник на културата. Няма условия Джамията в Самоков да стане действаща, защото е общинска собственост. Преди време от страна на държавата бяха правени такива опити, които бяха посрещнати с голяма съпротива.  По думите на В. Хаджиангелов, през годините са се давали не малко средства за поддържане на паметника и той трябва да функционира като културен обект. Първата стъпка е изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации, която ще бъде в Самоков от 1-ви декември /петък/ до края на месец февруари. Началният час е 18:00. Вече е била в София, предстои откриването й в Самоков и в Пловдив през пролетта, след което заминава за Германия. Експозицията е част от културните събития, които ще представят Самоков в периода на председателството на България на ЕС. „Обръщаме се към младите хора с молба да видят изложбата, защото тя е впечатляващо модерна, разполага с множество интерактивни съоръжения и видеотехника с атрактивно представяне” – прикани Веселин Хаджиангелов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close