ПолитикаРегионалниСамоков

Среща на тема образование се проведе в Самоков

„Самоков 365”

Среща на тема образование се проведе в Самоков. Тя бе по инициатива на ПП ГЕРБ и самоковския народен представител Валентин Милушев като част от платформа за граждански диалог „Европа в нашия дом”.  Срещата се състоя на 20 февруари /сряда/ в конферентната зала на хотел „Арена”. На нея присъстваха зам.-министърът на образованието Деница Сачева, зам.-председателя на образователната комисия в парламента Галя Захариева, началникът на РУО София регион  Росица Иванова, зам.-обл. управител на София област Галя Георгиева, учители и директори от Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман.

„Тази среща е с цел да се очертаят всички предимства, които се направиха през последните години в образователната система. Събрахме се, за да се запознаем с всичко, което ви вълнува, да зададете своите въпроси. А след това ние в парламента да взимаме правилните решения, за да може да развием добрата положена основа”, каза пред присъстващите Валентин Милушев.

След това думата бе дадена на зам.-председателя на образователната комисия Галя Захариева. Тя подчерта, че е от основно значение е да се намира баланс между мнения, анализи и реална ситуация, като акцент е необходимо да се постави на европейския избор. Въпреки че в системата на образованието отсъства единна европейска политика. Захариева припомни ситуацията през 2007 година, преди приемането на страната ни в ЕС, когато учителите са част от масирани протести срещу отношението на държавата към тях. И пътят, които е преминат до 2019 г., като по думите й от 2009 г. вече има последователна политика в образованието и промяна от страна на управлението към българския учител. Захариева посочи, че над 1 милиард лв. ще бъдат предоставени от правителството за заплати до края на мандата.

Преди началото на срещата със самоковските учители и директори зам.- министърът Деница Сачева посети една от профилираните гимназии в гр. Ихтиман и Обединено училище „Неофит Рилски” в Самоков. В началото на разговора тя набеляза главните теми, по които се работи в момента. Отворени са нови национални програми за мотивиране на учителите, нови квалификационни курсове, очертава се стремеж към дигитализация на българското образование, ръст на заплатите на учителите и двойно повишаване на средната работна заплата. Проблемът, на който наблегна Сачева бе върху липсата на учители и стремеж за мотивация на завършващите в момента училище да изберат педагогическите специалности. Това от една страна и от друга след като държавата е изпълнила исканията от страна на гилдията и е отпуснала сериозни средства, следва да изисква от самите професионалистите резултати.

Срещата премина при засилен интерес. Присъстващите имаха възможността да задават своите въпроси и да очертаят основните проблеми на локално ниво. Бяха засегнати темите за размера на възнагражденията, отсъстващите ученици, размерът на стипендиите, средствата за ремонтни дейности в училище, отпадащите от системата деца и начини за справянето по тези теми.

Related Articles

One Comment

  1. Г- жа Росица Иванова е началник на РУО София област. Отдавна не е областен управител. РУО – Регионално управление на обазованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close