ОбществоРегионални

Спряно е делото по повод обира на Общината. Парите не са открити, виновника – също

Анна Манова

Делото по повод обира на Община Самоков е спряно, разбра екипът на „Самоков 365”. Задигнатата сума все още не е открита, не е ясен и точният извършител.

Близо година по-късно след куриозния случай на задигнатата от касата на общината не малка сума все още не е ясно кой е извършителят на престъпното деяние. Въпросите остават да витаят в пространството и да не намират своя смислен отговор.

Припомняме ви, че на 12 април 2016 година от касата на Община Самоков изчезват близо 50 000 лв., сума събрана малко преди това от данъци и такси. В помещението на служба „Финансов контрол и бюджет”, намиращ се на третия етаж в сградата на Общината, беше проникнато чрез взломяване на входната врата и пробит отвор в намиращата се вътре метална каса. В следствие на което безследно изчезва сумата от около 50 хил. лв. В касата е имало и документи, които са останали непокътнати. Влизането в помещението, където е разположена касата, е станало чрез топлата връзка между Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” и Община Самоков. Този факт засилва подозренията на разследващия екип за това, че е замесен вътрешен човек или лица. Оказва се, че в помещението, където е разположена касата няма камери. Нищо не е чул и човекът, който е бил охрана същата вечер. По случая беше образувано досъдебно производство в ОДМВР – София за извършено престъпление по чл.195 от НК. И предадено в ръцете на Окръжна прокуратура – София.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия петима души попаднаха в полезрението на униформените, задържани с цел изясняване на съпричастността им към извършеното престъпление и след това освободени. Като само срещу един беше повдигнато обвинение. Това е самоковецът Димитър Прасков, който е дългогодишен общински служител, член на структурата на БСП. Като цяло доверен човек на местната управа.  Тогава обвинението към него беше, че отпечатъкът от мъжка обувка на мястото на извършеното престъпление най-вероятно е негов. Върху Прасков падна и почти цялата вина за кражбата на парите. Към този момент делото към него е прекратено /март месец 2017/, защото не са събрани достатъчно доказателства.

„Делото за обира на Община Самоков е спряно срещу неизвестен извършител, т.е не са събрани достатъчно доказателства за виновността срещу определено лице. Оттук започват да работят полицайте, които извършват оперативни действия за установяване на извършител. Експертизите на веществените доказателства не сочат към извършител, те не потвърждават, че именно тези веществени доказателства, които са изследвани, имат съпричастност към извършеното престъпление”, обясни прокурор Ваня Пенева, която е запозната със случая. Тя подчерта, че делото е спряно и поясни: „Има съществена разлика между спряно и прекратено дело. Прекратено означава приключено. Когато едно дело е спряно, то може да бъде възобновено, когато се съберат доказателства за извършване на допълнителни действия по разгледването. Ако такива се съберат по време на спирането на делото както е в случая, то може да бъде възобновено във всеки един момент, когато има основание за това”.

Остава да чакаме развръзка по темата, само дано не минат още дълги години, докато се разбере кой е виновникът и защо до този момент е останал безнаказан.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close