ОбществоРегионални

Спортен празник за децата на Самоков

Самоков 365

Съботният ден /20-ти април/ мина под знака на проведения в зала „Самоков” спортен празник. Като организатори на проявата се проявиха Община Самоков, Регионално управление на образованието и Националната спортна академия. Кметът Георгиев откри игрите и приветства участниците, като подчерта, че насърчаването на спорта сред подрастващите трябва да бъде приоритет, за да са децата по-здрави и по-дисциплинирани. Специални гости на събитието бяха европейският шампион по биатлон Красимир Анев и най-добрият български ски скачач Владимир Зографски. Кметът Георгиев подчерта, че именно такива успели млади спортисти са най-силната мотивация да спортуват децата и да се стремят към високи спортни постижения. Сред гостите на празника бяха още Десислава Илиева, ст. експерт „Физическо възпитание и спорт” към РУО и проф. Лозан Митев – директор на НСА.

Игрите “Бързи, смели, ловки”, проведени в две групи – игри за ученици 3-4 клас и игри за ученици 1-2 клас поставиха началото на празника. Участие взеха отбори от 6 училища – СУ “Отец Паисий”, ОбУ “Неофит Рилски”, ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, НУ “Станислав Доспевски” и ОУ “Христо Максимов”. Победители в по-голямата възрастова група станаха учениците от “Станислав Доспевски”, техни подгласници станаха отборите на “Митр. Авксентий Велешки” и “Отец Паисий”. При малките победата грабна отборът на “Митр.Авксентий Велешки”, следван от отборите на ” Св. Св. Кирил и Методий” и “Станислав Доспевски”. Туристическата щафета се проведе в две възрастови групи – за ученици 1-4 клас и за ученици 5-7 клас. В тази игра момчетата и момичетата трябваше да демонстрират основни елементи от планинските преходи – ходене и ориентиране, елементите от оказване на първа помощ и отговорност към опазване на околната среда. При по-малката възрастова група се присъедини и отборът на ОУ “Димчо Дебелянов” – Говедарци. Победител стана съставът на училище “Митр. Авксентий Велешки”, втори е отборът на Станислав Доспевски, трети – “Св. Св. Кирил и Методий”. Във възрастовата група 5-7 клас в туристическата щафета отново призовото място грабна отборът на “Митр. Авксентий Велешки”, следвани от ОбУ „Неофит Рилски” и ОУ “Христо Максимов”. Наградите връчиха Владимир Зографски, проф. Митев и г-жа Илиева.

В паузите между игрите бяха направени демонстрации по подготовката на спортистите от ски скок, ски бягане, ски алпийски и лека атлетика. Краси Анев се появи с  пушката, която му донесе европейската титла. Демонстрации на Киокушин карате направиха възпитаниците на клуб “Сатори” – Самоков и шампионката Мария Чепилова. Възпитаници на НСА демонстрираха елементи от Таекуондо и стрелба с лък. Празникът на спорта в Самоков бе не само демонстрация на общофизическата подготовка на учениците, но се превърна в истинско емоционално преживяване и запознаване с различни видове спорт. На финала на програмата поздрав към гости и участници отправиха танцьорите от танцова формация “Самодивче” към ОУ “Митр. Авксентий Велешки”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close