РегионалниСамоковСпорт

Спортен клуб по велосипедизъм NoBrainz – другото название на свободата

Анна Манова

Има хора, за които екстремното е начин да дишат, да бъдат, да съществуват. Те са от една кръвна група, често споделят общи виждания за живота и знаят как да оползотворят свободното си време, така че да е пълноценно и запомнящо се. Такива са момчета, създатели на СК по велосипедизъм NoBrainz. Те са група ентусиасти, търсещи „залежи” на адреналин около Самоков. В ядрото са Николай Ковачев, Кирил Етрополски, Христо Стефанов, Христо Стойков и Станимир Илиев.

С другите сме NoBrainz

Във вените на момчетата от клуба тече приключенски дух. Всеки един от тях е с нюх към екстремното. Историята им заедно неформално започва преди 3-4 години, а като спортен клуб са регистрирани от 2019 г.Това, което ги свързва е споделената страст към екстремните спортове, в частност планинското колоездене и фактът, че районът ни предоставя прекрасни условия за развитието му. Всеки един от тях има различни професионални ангажименти, но когато са заедно подчертават: “С другите сме NoBrainz”.

Момчетата се занимават главно с проектиране и поддръжка на трасета за планинско колоездене /на техен език МТБ трасета/, градски велопаркове, рампи и други. Като допълнителни дейности предвиждат провеждане на обучения, организиране на семинари и разнообразни спортни събития. В момента в NoBrainz има 12 члена. Клубът е отворен за нови желаещи.

Колоезденето – опияняващото усещане за свобода

За тези петима самоковци, основатели на клуба, вярвам и за останалите членове в него, колоезденето е начин на живот. И това не е поредното изхабено от употреба клише. А си е самата истина.

“За нас колоезденето е хоби, страст, забавление, всекидневие. То е полезно не само за физическото, но и за менталното ни здраве. Възпитава дисциплина, упоритост, борбеност, тренира ума, създава полезни навици, развива рефлексите и нерядко изпитва до краен предел възможностите ни. Има купища проведени изследвания относно въздействието му върху човешкия организъм. Част от екстрите са, че намалява риска от инфаркт, спомага топенето на излишни килограми, тренира почти всички мускулни групи и стимулира дишането”, обобщават самоковците, запалени по колелата.

През последните няколко години в Самоков бяха създадени известни удобства за любителите на карането на колело в градска среда. Изградени са няколко велоалеи, а все повече хора предпочитат да преборят ежедневния стрес, въртейки педалите. Дали обаче са готови да ги използват като здравословна алтернатива на автомобилите – все още отговорът е по-скоро скептичен. Такава тенденция е популярна сред големите и динамични градове, където една част от времето на хората преминава в трафик. За малките населени места, където всичко е на око разстояние – това все още не е модерно.

“Велоалеите са правилно решение, всеки един град има нужда от тях. Макар да има още какво да се желае, определено има развитие – забелязва се тенденция към нарастващ интерес към колоезденето, все повече хора си купуват и използват велосипеди. За съжаление не само в Самоков, но и в цяла България имаме слабо развита байк култура и недобра байк инфраструктура. Хората, ходещи с колело на работа са сравнително малък процент”, казват от NoBrainz. И продължават, че колелото не е само средство за придвижване, то извор на здраве, не замърсява въздуха, не се облага с данъци и спестява разходи за гориво.

Ако попитате момчетата от клуба къде е по-приятно да се кара – дали в градска среда или сред природата, отговорът им е еднозначен. Те избират планината и гората. Обосновката е: “Имаш свободата да импровизираш, да минеш оттам, където ти видят очите, да усетиш природата и да видиш дивото”. И споделят общото виждане, че няма друг спорт, който да носи такова опияняващо усещане за свобода.

Разходките с колело сред природата са предпочитания начин за прекарване на свободното време. А любимите им дестинации са в нашия регион – Боровец, Мальовица, Рельово, Бели Искър и Говедарци.

А колелото избират спрямо дисциплината. “Има няколко основни типа колела: МТБ, градски, шосейни, BMX и траял. Най-разновидни са представителите на МТБ категорията, там има няколко подкатегории – Downhill, Enduro, Freeride, 4x, All Мountain и XC. Изборът на колело зависи от желания от нас стил на каране и възможностите ни. Предпазната екипировката е задължителна, като минимума е каска. Придвижването с велосипед в градска среда може да е рисково. Карането на колело за удоволствие в пресечени местности, планини и гори, било то спускане или изкачване не е безопасно занимание, каската там е задължителна”, казват от NoBrainz.

Едно, две, три… Pump Track

Историята им в тази област започва преди няколко години, може би точно по времето, когато са се сформирали като екип. Първият опит за изграждане на подобно съоръжение е в близост до фирма “Самел 90”. Мястото е избрано подходящо и удобно, но недоброжелатели разрушават с лека ръка творението. Това не се оказва прът в колелата, а нова амбиция да опитат, но в друга локация. Избират парк Лаго, но… и той не е подходящият терен. Третият опит е чакал ред, за да се окаже повече от успешен.

Така те създават Pump Track, съоръжение, намиращо се в двора на Спортното училище “Никола Велчев”. Отнема им няколко месеца усилен труд, местене на солидно количество кубици пръст и огромна доза желание нещата да се случат по най-добрия начин. Неговото официално откриване се проведе на 1 юни и събра множество малки и големи ентусиасти, водени от желанието да изпробват себе си и новото трасе.

“На пъмп трака лесно може да се научиш на базови умения да управляваш колелото, а не просто да се возиш на него, да надграждаш постигнатите умения, да се научиш на атрактивни трикове с колело – така че съоръжението е ориентирано и към новобранци и към напреднали. За нас беше изключително приятно откритие, че наши национали по сноуборд ползваха трасето за свои тренировки както през зимата, така и през пролетта. Оказа се, че то предлага една допълнителна възможност не само за байкъри. Относно избора на локацията – двора на Спортното училище, предложението дойде от г-н Владимир Георгиев, а и ние смятаме, че мястото му е точно там. Не ми се иска да пропусна да споделим и с вашите читатели благодарностите си както към община Самоков – в лицето на кмета и зам.- кмета г-жа Люба Кленова, така и към всички онези фирми, приятели, доброволци, без чийто принос усилията ни нямаше да бъдат толкова ефективни, а празникът – толкова емоционален”, споделиха от NoBrainz.

Откриването на новото спортно трасе бе съпроводено със състезания през по-голямата част от деня.

“Имахме над 60 регистрирани състезатели за съревнованието на пъмпа, още почти толкова показаха завидни умения в скокове на въздушната възглавница и забавляваха с атрактивните си лупинги десетки родители и съграждани в публиката. Дойдоха малки и големи карачи от цялата страна, присъстваха професионални атлети от Downhill, Enduro и BMX средите, участваха и лица, пряко свързани с българската велоиндустрия. Получи се страхотен празник, хората се забавляваха повече от 6 часа, емоциите трудно се удържаха на моменти”, казват създателите.

И не скриват, че постигнатият успех им е дал нов стимул и желание. Вече имат планирани нови идеи и се надяват да успеят да организират подобен спортен празник в близко бъдеще.

Не пропускайте да ги проследите в тяхната фейсбук страница и да разберете повече информация на  https://www.facebook.com/nobrainzteam/.

Сн. Георги Даскалов

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close