ОбществоРегионални

Спомен за последния зограф – Михал Белстойнев

Самоков 365

Вечерта на 15-ти март се превърна в истински празник за ценителите на изобразителното изкуство. Публиката отново си припомни за незаличимия отпечатък, който оставя самоковската школа в културния живот на страната. Поводът беше изложбата, която ГИМ-Самоков представи във връзка със 160- годишнината от рождението на Михал Белстойнев /1858-1923/. „Музеят е храм на паметта. А тя е коренът, който ни свързва с всичко ценно и значимо, заради което си струва да живеем. Като общество най-трудното, но важно нещо е да не забравяме” – сподели непосредствено преди откриването й директорът на Историческия музей в Самоков.

Веселин Хаджиангелов подчерта, че за първи път е представя по-мащабно творчеството на Михал Белстойнев. Познат е като последният самоковски зограф. Баща е на известния самоковски художник Георги Белстойнев и дядо на съвременната художничка Елена Белстойнева. “160-тата годишнина от рождението на последния самоковски зограф е формалният повод ГИМ-Самоков да организира изложба със собствени икони и с такива от храмове в града, за да представи богатото културно историческо наследство и пъстрота на самоковската иконописна школа в периода на председателството на България в Съвета на Европа. Изложбата е подпомогната с частично финансиране от Министерство на Културата по проект.” – коментира във връзка с експозицията директорът Веселин Хаджиангелов.

Той не пропусна да спомене, че с течение на времето самоковската школа се превръща в училище за зографи. Широкоизвестни са имената на Христо Димитров – запалил пламъка на зографското изкуство и обучил своите синове Димитър и Захарий. Те от своя страна предали майсторлъка си на своите синове.Освен творбите на зографите в изложбата бяха показани и лични вещи на някои от основоположниците на иконописната школа. Специално приветствие поднесе и архиерейският наместник отец Михаил Колев. Като допълнение беше представен и каталог, подготвен от екипа на ГИМ-Самоков. В него е включен богат набор икони от фонда на Историческия музей, както и от Митрополитската църква, храмовете „Св. Никола”, „Въведение Богородично” в Самоков и „Св. Петър и Павел” в с. Доспей.  Всички посетители с интерес разгледаха експонатите, показани в изложбата.

   

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close