ОбществоРегионални

Споменът за Асен Христофоров оживя в Сарафската къща

Анелия Балабанова

Среща в Сарафската къща, възкреси спомена за един позабравен автор – Асен Христофоров.По инициатива на сайта „Самоков инфо”, издателство “Кралица Маб” и НДФ „13 века България” се състоя премиерата на историческия роман „Ангария”, пресъздаващ бурните събития в Самоков през 19 век. „Има един италиански автор, който аз много обичам. Той казва, че когато човек има една хубава история, която иска да сподели и когато има сродна душа, с която да я сподели, тогава нищо не е загубено. Затова благодаря на всички вас, които днес дойдохте, за да споделим мислите на Асен Христофоров, амбициите и намеренията на неговите издатели” – сподели в обръщението си присъстващите Десислава Стоянова, отбелязвайки, че в своите истории Асен Христофоров е един много хуманен автор. Основният повод за срещата, състояла се в четвъртък вечер е романът „Ангария”, посветен на периода от живота му, който той прекарва в самоковското село Говедарци.

Уредникът на Сарафската къща – Марияна Лобутова повдигна завесата затова кой е Асен Христофоров. Личността и животът му определено будят интерес. Роден е през 1910 г. в Пловдив. Завършва престижни учебни заведения, след което се завръща в България и става млад професор по икономика. Първите му стъпки в литературата са с творбата „Скици из Лондон”.  Младият професор, патриот и учен, по превратностите на съдбата е уволнен през 1947 от държавното финансово училище, където преподава. Така той започва да публикува различни литературни произведения, да прави преводи и да се занимава с краеведски изследвания. Голяма част от времето си прекарва в Говедарци и много от темите в неговите произведения са посветени именно на планинарите и Рила.

Творчеството на Асен Христофоров – един малко познат и позабравен български автор достига до нас благодарение на неговите писмени трудове. Николай Аретов е главен редактор на издателство „Кралица Маб”, което публикува голямо част от творчество на Асен Христофоров. Той е филолог, литературен критик, историк, преводач и преподавател в НБУ и „Св. Климент Охридски”. Пред събралата се публика Николай Аретов разкри мисли и впечатления за големия литератор, а също така и за романизираната хроника „Ангария”, която той определи като умело съчетание на познанието за миналото и художествената измислица. Акцентите са няколко, а самото заглавие насочва към ангарията, която макар и отхвърлена от закона продължава да се прилага. Сред присъстващите на събитието беше и Румен Аврамов – икономист, стопански историк и икономически съветник на първия демократично избран президент на РБългария – Желю Желев. Той разкри и другото лице на Асен Христофоров – това на изключително добър за времето си икономист. Доста вълнуваща се оказа вечерта и за неговия племенник Ромил Атанасов. Поздравителен адрес поднесе Светлана Атанасова. „Вълнуващо е духовното наследство, което остави за България Асен Христофоров” – заяви тя. Поздравителен адрес имаше и от Общината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close