Политика

Споменах Самоков от трибуната. Хората искат съдебна реформа и не вярват в институциите

delchevАнна Манова

Димитър Делчев е познато име на самоковци. Той е едно от новите и млади лица този политически сезон, което успя да влезе в управлението на държавата и оттук нататък има още много работа да свърши, най-малкото защото както споменава самият той, има да отговори на надеждите на всички онези, които са повярвали в идеите и вижданията му за промяна и със своя вот са спомогнали той да бъде там, където го намираме днес – в парламента.

За това колко горещ е депутатският стол, какво е обещал и какви са приоритетните оси, върху които смята да стъпи и да работи, какво в конкретика може да се направи в посока за развитието на Самоков и региона и дали все пак въпреки различията той и самоковските представители в политиката ще си стиснат ръцете в посока на това да работят заедно и не на последно място – какъв е вкусът на прословутото депутатско кюфте, всичко това ще разкаже Делчев пред „Самоков 365”.

Как се чувствате на депутатското място?

Чувството ми за отговорност не ме напуска през цялото време. За мен това е една отговорна длъжност. Вие сте видели през изминалата предизборна кампания, че съм се борил за доверието на хората с много обиколки по места и с много разговори. Голяма част от хората, с които съм се срещал приемат моя ангажимент към тях изключително сериозно и съответно и аз приемам поетите ангажименти към тях сериозно. И затова голяма част от работата ми в Народното събрание е посветена на това да се опитвам да решавам проблемите на хората от София област и конкретно от Самоков. Всъщност аз не съм спирал срещите в София област. Доста срещи проведохме след изборите, макар че не са толкова колкото на мен ми се искаше.От февруари започваме прием в цялата област, като целта е да обиколим всички общини, да намерим най-малкото общо кратно между проблемите на София област и да се опитаме да видим кой е общият проблем на всички. Аз мисля, че горе-долу сме наясно – навсякъде става въпрос за престъпност, лоша инфраструктура и не на последно място – проблемът с незаконното изсичане на горите. Това са основните теми, по които аз ще работя в качеството си на народен представител.

Какво се случи за тези повече от  два месеца работа в парламента?

Много неща. В сравнение с миналия парламент ние сме като някаква космическа организация и това е така, защото парламентът работи. Миналият парламент не работеше, нямаше кворум, както знаете и не приемаше актове. За близо вече три месеца ние приехме правилника на НС, което беше денонощна работа и аз сам изпитах на плещите си, тъй като бях част от временната комисия, която подготвяше правилника. На второ място приехме държавния бюджет – нещо, което трябваше да се свърши преди Нова година, защото, както знаете, без такъв бюджет няма как държавата да функционира. И на трето място имаше редица инициативи от страна на Реформаторския блок.

Имате ли чести посещения в Самоков и ако да – какви са поводите?

Не толкова чести, колкото ми се иска. Бях няколко пъти – първият след изборите, за да благодаря на хората, които работиха за тази кампания и помогнаха аз да бъда избран и да им преповторя ангажиментите си към тях. Едно от следващите ми идвания беше за да присъствам на общественото обсъждане на бюджета на Община Самоков. Даже поставих няколко въпроси за неща, които ми бяха направили впечатление на първо четене, едно от тях беше за разминаване на суми, които се залагат и които реално се разходват. Иначе имах още няколко срещи с местните хора, които искаха да си зададат въпросите към мен. В момента сме в процес на отваряне на офис в Самоков на „България на гражданите” и на „Реформаторския блок”. Това ще се случи до края на този месец. Най-вероятно ще имаме ново общинско ръководство на „Реформаторския блок”. Има интерес към нас от страна на хора, които активно искат да работят към структурата на Реформаторския блок. Всичко това ще стане известно до месец.

Освен срещата при кмета на Община Самоков, имахте ли някакви други общи инициативи с останалите самоковски представители в парламента?

Аз направих опити да инициирам срещи чрез областния управител, защото смятам, че това е институцията, която трябва да ни събере депутатите, предствители на всички партии от София област. Бях на среща с нея, тя възприе добре идеята и направихме едно голямо събиране. За съжаление само аз успях да участвам от останалите депутати, предполагам, че другите колеги са били ангажирани, защото беше доста напрегнат момент в Парламента. Това беше среща на кметовете и на представителите на държавните ведомства на София област. Успях да чуя някои основни тези и предложения. Получиха се интересни дискусии. Аз познавам всички депутати от София област. Самоков е важна община, всеки от нас е в конкретна комисия и смятам, че всеки със своята сфера на влияние може да помогне за развитието на Община Самоков. Това е приоритет номер едно за мен.

Успяхте ли да се изкажете от депутатската трибуна и каква беше темата на изказването Ви?

Да, много пъти. Споменах и Самоков от трибуната. Много добре знаете, че хората искат съдебна реформа и не вярват като цяло в иснтитуциите. Наскоро гласувахме стратегията за съдебна реформа, която беше приета с почти пълно единодушие. И аз направих изказване в подкрепа на стратегията и отправих една препоръка или  забележка към министъра, тази стратегия да започне изпълнението и от вчера. Защото там бяха заложени едни дълги срокове, а това е важна тема, която не търпи размиване повече.

Какви конкретни ангажименти поехте към нашия град?

Първо се срещнах с кмета на град Самоков, защото за мен това е израз на уважение. Ангажимент конкретно към него не съм поемал, но той е поел към нас и ще следя за изпълнението им. Първо е необходимо да се помисли за подобряване на инфраструктурата на общината и да се работи в посока за решаване на проблема с незаконното изсичане на гората.

Това се сериозни проблеми и не са от ден или два. В този смисъл има ли еднократно решение?

Има, ние сме предвидили в законодателната програма пак дискусии да бъдат увеличени наказанията в наказателния кодекс за незаконното изсичане на горите и полицията да бъде по-активна. Разбира се има и други престъпления. Но изсичането на горите е престъпление към общество и към света. Трябва да направим всичко възможно да се намесим.

Ще почувстваме ли реална полза от Вашето присъствие в парламента като жители на най-големия град в областта?

Надявам се. Аз заявих своите цели и първите стъпки, които съм предприел за изпълнението им. Вече по резултатите ще ме съдите. И след една година ще видим какво е изпълнено и какво не. Важно е да държим сметка на институциите. Аз съм народен представител и мой ангажимент е да направя максималното законите да са направени така, че да могат да работят по тях другите институции.

И за финал един въпрос с малко намигване – вкусно ли е депутатското кюфте?

Не знам. Аз напоследък съм на диета, наблягам на салати. На мнение съм, че облагите на депутатите трябва да бъдат намалени. Ние взимаме прилични заплати, за да се храним с евтини кюфтета или да използваме други преференции, които понякога са  абсолютно ненужни.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close