Седмицата

Спешно за Спешната помощ

lineikaАнелия Балабанова

Усилена дискусия предизвика намерението, оповестено от здравния министър Петър Москов за сливане на Центровете за спешна медицинска помощ в Софийска област и  София град. Мотивът, с който се предприема тази стъпка е по-доброто функциониране на звеното. Идеята за сливане на двата центъра беше афиширано чрез проектопостановление, качено на сайта на здравното министерство. Предложението за обединение е свързано с оптимизация, логистично подобряване и разчети за ясно подобряване на количеството и качеството на спешната помощ в София област, обяви министърът и обеща минимум пет нови допълнителни екипи. Филиалите, какъвто е и този Самоков, се запазват. Решението има и чисто финансови параметри, които ще доведат до по-доброто състояние ЦСМП София област във връзка с общи поръчки за медикаменти, консумативи, оборудване и т.н.

Специалистите, работещи в структурите на спешна помощ в София област се противопоставиха на идеята за реформа. По думите им това ще задълбочи проблемите. „Не се отчита спецификата на отделните населени места, а като цяло районът е планински и труден за обслужване” – коментира младши фелдшерът Трайчо Стойков от ЦСМП-София област. Той и голяма част от колегите му се противопоставят остро на готвеното сливане. Не са изключени и протестни действия в зависимост от развоя на събитията.  За закъсняващи линейки, недостиг на екипи и липсващо оборудване не се говори от вчера и готвеното нововъведение може да се окаже капката, която да прелее чашата. Не е изключено част от специалистите да изберат и напуснат въобще системата заради ниското заплащане и стреса в работата, на който са подложени ежедневно.

Ако се съди по уверенията на специалистите, ангажирани със съответните законови промени, повод за притеснение няма и се касае по-скоро за административно преструктуриране, което не би трябвало да се отрази на пациентите. Те ще бъдат обслужвани по аналогичен с досегашния начин. Филиалите по места ще продължат да функционират. Този в Самоков обхваща територия от 1.444 кв.км. и е един от най-добре осигурените. Разполага с 4 реанимационни и 6 долекарски екипи като на постоянно разположение са поне два от тях. Каква ще бъде развръзката, ще стане ясно след първи септември. Дотогава тече гратисен период за обсъждане и одобрение на готвените промени.

Най-вероятният директор на новия обединен център е досегашният ръководител на ЦСМП- София град – д-р Георги Гелев.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close