Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Специалният бал на Марияна Младенова

Анна Манова

Абитуриентският бал е един от най-вълнуващите дни за всички, завършващи училище. Той е дългоочакван и трепетен момент. За дамите той е свързан с множество емоции около подходящата рокля, в съчетание с прическата, грима, чантата и обувките.

Този 24 май е изключително специален и за 18-годишната Марияна Младенова, която е част от обитателите на Център за настаняване от семеен тип в Самоков. Тя, заедно с връстниците си, ще целуне училищното знаме и ще направи стъпка към своя нов живот, извън класната стая. Марияна е настанена в ЦНСТ още от самото му отваряне, през ноември месец 2014 година. И три години е възпитаник на СОУ „Отец Паисий”, с класен ръководител г-жа Надя Янкова. През тези три години Марияна няколко пъти е показвала, че е музикална и най-много й се отдава бийт боксът. Има и награди, спечелени на състезания по издаване на причудливи звуци с уста, организирани от Младежки дом Самоков.

Днес тя е прекрасна абитуриентка. Излязла е извън познатия и комфортен за нея спортен стил и се е превърнала в истинска, изящна дама. За да подарят един специален ден на 18-годишното момиче са се постарали няколко души. Идеята се ражда в съзнанието на самоковката Ива Павлина, която е двигател на доброто дело, заедно с директора на социалното заведение Иванка Соколова. Павлина избира ресторант, където Мери, както я наричат познатите, да събере децата от Дома и да се почерпят подобаващо за празника. На идеята съвсем безкористно откликва Кирил Стоиков, собственик на ресторант „Никол”. Те подготвят красиво подредена и вкусна трапеза за всички. А там на масата, за изненада на присъстващите, ги чака вкусна питка, специално омесена от Катя Драганова. От своя страна децата от Дома са приготвили ръчноизработени картички с пожелания за своята приятелка, както и общо пожелание от името на всички. Но преди момента с ресторанта за всяка една млада дама е важно да изглежда и да се чувства в този ден като принцеса. За целта Марияна има два тоалета. Единият, с който посрещна 24 май – красива тъмносиня рокля – е подарък от софийско семейство. А вторият тоалет – гащеризон, е специално ушит за абитуриентката от бъдещите професионалисти от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза”, гр. София. Те няколко пъти са идвали до Дома да вземат точните мерки за тоалета. Като към него са предоставили обувки и подходящи бижута. За визията на Марияна са се погрижили дамите от салон за красота „Рефреш” в Самоков. Прическата е дело на фризьорката Марияна Пенова, гримът на Ивелина Маркова, а маникюрът е на Илияна. С цялостната си визия Марияна Младенова наистина изглежда като от списание.

„Много ми е тежко да се разделя със съучениците и децата от Дома”, сподели днес Мери. Трудно е и за директора на ЦНСТ Иванка Соколова, която съпреживява радостите и тъгите на домуващите като на свои деца. „Много ще ни е мъчно да се разделим. Тя самата още не знае какво й предстои. Живяла е от бебе в Домове. Моето желание наистина беше Марияна да остане в Самоков поне до 20-годишна възраст, но законът не го позволява. Тя ще бъде настанена в Център за младежи в София. Там домуващите са до 26-годишна възраст. Ще и бъде предложена и подходяща за нея работа. Марияна е много добро и благодарно момиче. И макар да е навършила вече 18 години, за мен си още дете”, каза развълнувано г-жа Соколова.

Но преди да се говори за раздяла – както с училището, приятелите, ЦНСТ и Самоков, на Марияна и предстои да бъде на бал в Президентството на 30 май. Той е ежегоден традиционен празник за всички деца в неравностойно положение. За прическата и грима, както и за това Мери да се чувства специална и на този ден ще се погрижат отново професионалистите от салон „Рефреш”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close