ОбществоРегионални

Специалисти от НСА гостуваха в СУ „Никола Велчев”

Анелия Балабанова

В края на миналата седмица специалисти от НСА – доц. Златко Джуров и Христо Христов се срещнаха с ученици на СУ „Никола Велчев”. Още в самото начало те не пропуснаха да споменат, че голяма част от бившите възпитаници на Спортното училище в Самоков са настоящи кадри, на които Академията разчита поради това, че са подготвени и като спортисти, и като педагози. „Мога да изкажа моите адмирации, защото спортните училища почти си отидоха. С голямо съжаление цитирам Чепеларе, което беше едно уникално спортно училище, но то вече не съществува. По отношение на Самоков мога да кажа, че има обстановка, среда, отношение и най-важното – има бъдеще. Видях в залата ученици, които не само внимателно слушаха, те знаеха за какво са там – сподели непосредствено след срещата в Самоков доц. Джуров.

По отношение запазването и развитието на спортните училища в страната той коментира, че Академията съдейства във всички случаи, когато това е възможно. „Насочили сме усилията си в различни сфери, включително подготвяне на програми към Министерство на образованието. Друг е въпросът, че в момента я няма правилната визия към спорта. Знаем, че той е поставен в доста затруднено положение, но като познание и това, което се прави на теоретична и методична основа е на доста високо ниво” – заяви още доц. Джуров като добави и категоричното си мнение, че в България не си ценим треньорите и спортните педагози. „Навън обаче ги ценят и суперлативите са много” – аргументира се той. По думите му кандидатстудентската кампания не е тази, която трябва да накара някой да дойде,  където не му е мястото. Още повече, че в момента на пазара има достатъчно университети, които предлагат обучение по специалности, свързани със спорта, кинезитерапията и т.н. НСА обаче е на едно обаче доста задоволително ниво. Ректорът проф. Гешев е минал през всички нива докато стигне до позицията, на която е в момента.

Като представител на зимните спортове, доц. Джуров коментира и недостига на средства, за който непрекъснато се говори. „Той е факт. Кой не знае, че финансирането не достига? Ето и олимпиадата. Тези състезатели, които бяха там заслужават адмирации.  За да спечелиш квота и отидеш на олимпиада си е голямо постижение. Малкото обаче, което на нас ни липсва другите го имаха. Една Норвегия разполага с подкрепата на цялата държава. Финансирането сигурно ще стане, но не е само то. Българинът е нещо велико. Години ни мачкат в образованието, здравеопазването и въпреки това оцеляваме. Вижте само какво правят Мария Димова и малкия Наско в Италия” – размишлява специалистът.

По отношение на базите в Боровец, града и района той разказа, че е добре запознат и то от дълги години. „Преди ми казваха, че съм попаднал случайно, но после вече станах част от цялата картина, заради базата на НСА в Боровец. Тя се намира в североизточната част на курорта и през целия зимен период съм тука. Като цяло мога смело да кажа, че Самоков е спортен град и изграждането включително на спортната зала е доказателство за това” – заключи гостът на раздяла. На срещата присъстваха и бивши възпитаници на СУ „Никола Велчев”, настоящи студенти в НСА.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close